Last news in Fakti

18 Юли, 2014 12:08 944 0

Извънредни срещи на Съвета за сигурност на ООН и на ОССЕ заради падналия самолет

  • съветът за сигурност-
  • оон-
  • украйна-
  • падналия самолет-
  • великобритания-
  • оссе-
  • швейцария

Съвещанията ще се състоят в 13.30 и в 17.00 часа българско време

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) свиква днес спешно заседание заради вчерашната катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна. Това съобщи за ИТАР-ТАСС източник от секретариата на организация. Швейцария, която председателства ОССЕ, инициира извънредното заседание на Постоянния съвет на организацията, за обсъждане на инцидента. Заседанието ще започне в 13.30 българско време.

Съветът за сигурност към ООН ще проведе днес открита среща за ситуацията в Украйна. Съвещанието е насрочено за 10.00 часа сутринта нюйоркско време (17.00 ч. българско), съобщават от Постоянното представителство на Великобритания, която е поискала неговото свикване. „Получихме потвърждение – срещата ще се състои и ще бъде открита“, заяви пресаташето Дайана Сантана, предаде ИТАР-ТАСС. По думите й, очаква се с отчет за положението в Украйна да излезе зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман.

Предполага се, че главна тема на обсъжданията на заседанието ще бъде крушението на самолета „Боинг-777” на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна. В резултат на катастрофата загинаха всички, по поседни данни 298 души на борда.

По-рано британският дипломат Марк Лайл Грант, бивш председател на Съвета за сигурност към ООН, заяви, че е имал намерение да поиска провеждане на екстрена сесия на Съвета още преди да стане известно за авиокатастрофата. По думите му, този инцидент само доказва спешната необходимост от провеждането на такава среща.

И украинските власти, и проруските опълченци в източната част на страната отричат да имат съпричастност към падането на самолета. Руският президент Путин обяви, че отговорност за инцидента носи Украйна, тъй като той е станал в небето над нейната територия. „Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тази земя имаше мир и бойните действия на югоизток не бяха възобновени“, изтъкна той.

Генералният секретар на ООН Бан Хи Мун на свой ред се изказа за провеждането на международно разследване и, след като изказа съболезнования на близките на загиналите, подчерта, че внимателно следи развоя на ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА