Last news in Fakti

25 Юли, 2014 11:17 942 0

Банков скандал разтърси Португалия

  • португалия-
  • банка-
  • банков скандал

Властите провеждат най-мащабното разследване за финансови измами в страната

Банков скандал разтърси Португалия - 1
Снимка АП/БТА

Панков скандал разтърси Португалия. Бившият президент и главен изпълнителен директор на водещата португалска банка "Еспириту Санту" (Banco Espirito Santo) Рикарду Салгаду бе обвинен във финансови измами и арестуван, съобщава телевизия Си Би Ес, позовавайки се на местни медии.

Той бе арестуван в дома си в Кашкайш, съобщават местните медии и допълват, че арестът му е във връзка с операция "Бялата планина" - разследване на предполагаемо укриване на данъци и пране на пари.

Португалският ежедневник „Correio da Manhã“ съобщи, че арестът е част от разследването, което се провежда и претърсвания, направени вчера в офисите на банката. Полицията е по следите на може би най-мащабната досега мрежа за пране на пари в Португалия.

Салгадо днес се изправи пред криминален съд в Лисабон. Ройтерс потвърди ареста и добави, че Салгадо е бил отведен в съда от представители на прокуратурата. В информацията се казва още, че Салгадо преди това е бил доброволно свидетел по делото.

АФП на свой ред съобщи, позовавайки се на прокуратурата, че  бившият президент на банката е освободен под гаранция в размер на 3 милиона евро.

Холдингът "Еспириту Санту Файненшъл Груп", най-големият акционер в банката, обяви днес, че вече не е в състояние да обслужва своите дългове, и поиска да бъде поставен под съдебен надзор от властите в Люксембург, където е базиран.

"Еспириту Санту" е най-голямата португалска банка, чиито акции се търгуват на борсата. Разразилият се около нея скандал постави под въпрос стабилността на финансовата система на Португалия в момент, когато страната, един от най-тежко пострадалите от кризата членове на еврозоната, постепенно се стабилизира икономически.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: