Last news in Fakti

6 Август, 2014 07:00 33 167 5

10 интересни факта за Ку Клукс Клан

  • ку клукс клан-
  • факти-
  • история

Това е една от най-мистериозните и агресивни организации в днешния свят

10 интересни факта за Ку Клукс Клан - 1
Снимка: Уикипедия

Ку Клукс Клан е вероятно една от най-скандалните, но и най-будещи интерес у хората организации в света.

Наричано още „качулатото братство“, това е крайно дясно формирование, създадено в САЩ през средата на 19-ти век.  Организацията е известна със своята борба за надмощие на бялата раса над цветнокожите малцинства в Америка, както и с насилствените си методи на налагане на доминация и странни ритуали. Поради множеството мистерии, които витаят около Ку Клукс Клан, сайтът infactcollaborative.com ни предлага 10 интересни факта за тази организация.

1. Ку Клукс Клан е основана през 1865 г. Това става по време на среща между шестима бивши военни служители на конфедерацията в Поласки, Тенеси. На срещата присъства генерал Натан Бредфорд Форест, който впоследствие се превръща в първия лидер на организацията.

2. След своето създаване, влиянието на организацията се разпространява в почти всички Южни щати, които на времето се формирали съюза на Конфедерацията и чието население е изпълнено с омраза към цветнокожите.

3. Заради засилилите се инциденти на жестокост и нарастващо расово напрежение, през 1871 г. американският президент Юлисис Грант забранява съществуването на организацията. Тя обаче поддържа дейността си и до днес.

4. Членовете на клана носят роби с качулки, покриващи целите им лица, за да могат да прикрият своята самоличност по време на нощните си набези. Самите дрехи придават и много повече драматизъм и загадъчност на техните действия. В повечето случаи това са хора, които работят в малки градчета и населени райони, където хората много добре се познават един друг и често разпознават нападателите. В крайна сметка обаче техните самоличности почти винаги остават скрити.

5. Съществуването на клана се разделя на отделни ери, като през първата неговите действия не са били толкова крайни. В повечето случаи те са целели сплашване на цветнокожи и белокожи политически лидери от Републиканската партия. Агресията на организацията се засилва значително през третата ера.

6. Втората ера на клана започва, след като той е възроден от протестантското население в Южните щати.  Освен омразата си към цветнокожите, този път членовете на организацията демонстрират омраза  към испанското население и католиците.

7. През своята втора ера Ку Клукс Клан ограничава своите агресивни действия, като дейността му се изразява основно в протести, митинги и публична реторика срещу малцинствата.

8. През 60-те години на миналия век в клана се влива голяма вълна от нови членове, заради засилващото се в САЩ Движение за граждански права, което иска равнопоставеност за цветнокожите. Действията на Ку Клукс Клан стават все по-агресивни, като в тях влизат взривяване на църкви и училища, посещавани основно от чернокожи.

9. Съюзът на военните от запаса в Алабама създава сдружение за противодействие на Ку Клукс Клан. Те използват репресивни действия срещу членовете на организацията, като постепенно ограничават набезите на нейните членове и тормоза над малцинствата.

10. Горящият кръст е въведен като символ на Ку Клукс Клан през неговата втора ера. В началото на съществуването му той никога не е бил използван. Кръстът символизира и религиозната отдаденост на членовете на организацията, като при нейните сбирки този ритуал е съпровождан от четене на молитви и пеене на религиозни химни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 10 Отговор
  • 2 Toko

    6 4 Отговор
    Ма тея в най-демократичната държава в света ли са-не може да бъде!!!
  • 3 Иван Господинов

    14 4 Отговор
    Американците са отрова за цялата планета. След Втората световна война са провокирали и участвали в 201 от 248 военни конфликта. Избитите са милиони главно цивилни и мирно население. Единствените в света които са използвали ядрено оръжие пак срещу мирно население сигурно някой от вас знаят че в Хирошима и Нагасаки не е имало военни когато са пуснати бомбите убили са хората просто ей така щото могат. Като говорим за робство те са еталон в световната история без подражатели. Експлоатация на хора като животни, пак убийства и лишаване от всички човешки права. И тия изроди ще ме учат на демокрация ? На ценности? На хуманизъм ? За мен всички американци са терористи. А самата им държава е световен терорист номер 1. Каквито и празни приказки, брътвежи и пропаганда да ми пробутват за едни хора и държава се съди по делата .
  • 4 Монго

    6 1 Отговор
    Тези от Ку Клукс Клан нещо са занемарили дейноста си, или не са виждали дори на снимка кой/какъв им е президента...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.