Last news in Fakti

7 Август, 2014 12:59 2 283 1

Кремъл окончателно затвори пазара си за храни от САЩ и ЕС

  • храни

Стъпката е отговор на наложените на Москва санкции за нейната политика и вмешателство във вътрешната политика на Украйна

По-малко от 24 часа след като руският президент Владимир Путин наложи ембарго на храни от ЕС и САЩ, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че е подписал постановлението на правителството за въвеждане на ембарго върху вноса от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, предаде РИА „Новости“.

Стъпката е отговор на наложените на Москва санкции за нейната политика и вмешателство във вътрешната политика на Украйна, уточнява АП.

Ембаргото влиза в сила от 7 август.

То ще действа за срок от една година.

От публикуваното постановление става ясно, че Москва въвежда пълна забрана за внасянето на говеждо, птиче и свинско месо, плодове, орехи, зеленчуци, риба, сирене, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Ограниченията не се отнасят за детските храни.

Европейският съюз (ЕС) ще се обърне към Световната търговска организация (СТО) с искане да отмени ембаргото на Кремъл, съобщи за ИТАР-ТАСС европейски дипломатически източник.

Първо Европейската комисия ще анализира въведената от Русия забрана, след което ще прецени дали да подаде иск в СТО, заявиха източници от Брюксел.

Селското стопанство на Русия дори и след повече от 20 години след рухването на Съветския съюз все още няма потенциала да задоволи вътрешното търсене продукти, конкурентни по цена и качество на вносните.

Според данни от московския университет Кремъл внася 53 % от потреблението си на хранителни продукти, сред които основно преобладават месо, плодове и мляко. Вносът се равнява за над $43 млрд..

Наложените санкции от Русия ще се отразят негативно на България, каза Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в интервю за предаването "Преди всички".

Ние изнасяме млечни продукти за Русия и въпреки огромните трудности, които имаше през последните 20 години, които бяха свързани с политически решения, а не с икономическа, и въпреки че през последните пет години стокообменът с млечни продукти с Русия всяка година се увеличава, пак се взима едно политическо решение, което ще се отрази негативно на икономиката ни, добави той.

България е свободен пазар в рамките на Европейския съюз (ЕС) и ЕС е много сериозен износител за Русия на сирена и млечни продукти и при положение че бъде забранен вносът в Русия на европейски млечни продукти, това сътресение, което ще се получи на европейско ниво, неминуемо ще рефлектира и в България, обясни Зоров.

По-голяма част от този обем се пада на ЕС.

Според данни на Евростат страните-членки са изнесли през 2013 година аграрни стоки за 11.8 млрд. евро за Русия. Това представлява по-малко от един процент от целия износ на съюза. Само САЩ внася повече плодове и зеленчуци от Европа - за 15.1 млрд. евро.

Колкото повече продукти обаче Кремъл забрани, толкова по-голяма става вероятността да има негативни последици за населението. Към момента инфлацията в страната е 7.5 процента, но бъдещо увеличение на хранителните продукти допълнително ще я надуе.

Същевременно Русия предложи на Турция да увеличи износа си на плодове и зеленчуци за страната му.

Няколко страни от ЕС като Германия, Полша и Гърция искат спешно заседание на ЕК заради търговската забрана.

Полша още миналата седмица настоя за 500 млн. евро

обезщетение от ЕС заради санкциите на Русия срещу земеделската продукция от Полша.

По време на Студената война руснаците са източник на сериозни опасения за западните преговарящи. Американците, например, установяват не без възхищение, че руските им контрагенти мислят като шахматисти - винаги с два до три хода напред. Сега е ред и на бившия офицер от КГБ Владимир Путни да покаже дали и той е "шахматист".

По всичко обаче изглежда, че Кремъл предприема засега само елементарни ходове. Вашингтон призова европейците да въведет още по-сурови санкции срещу Русия. Но до момента само руските контрольори на храните са отговорили с контармерки. Те били открили "опасни за здравето" съставки в американския бърбън, коментира „Дойче веле“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    2 1 Отговор
    Стъпката е отговор на наложените на Москва санкции за нейната политика и вмешателство във вътрешната политика на Украйна - така ли казаха от Кремъл? щот ни пречите да се намесваме във вътрешната политика на украйна, ние ще въведем санкциите?! А не са ли в отговор на същите санкции от страната на изброение държави?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания