Last news in Fakti

15 Август, 2014 17:01 1 407 0

Проверяват руския хуманитарен конвой

  • украйна-
  • конвой-
  • русия

Руското външно министерство обяви, че предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна е навлязло в заключителен етап. Москва призова за прекратяване на военните действия в Донбас

Проверяват руския хуманитарен конвой - 1
Снимка: АП/БТА

Украински гранични власти са започнали проверка на руския конвой от КАМАЗ-и, на които е натоварена хуманитарната помощ за проруските сепаратисти в Донецк и Луганск. Двете области се намират под обсада от украинската армия, припомня АП.

От украинска страна участват 41 граничари и 18 митничари. След това конвоят ще се отправи към Луганск, крепостта на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Товарът се инспектира в присъствието на представители на Международния комитет на Червения кръст. Украйна и Русия спорят дали камионите са полупразни или полупълни. Москва се позовава на международния опит в такива ситуация и отбелязва, че спазва международна стандартна процедура и камионите са полупълни.

Руското външно министерство обяви, че предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна е навлязло в заключителен етап. Москва призова за прекратяване на военните действия в Донбас. Червеният кръст пък поиска Украйна и Русия да се споразумеят бързо за конвоя.

Британският в. „Гардиън“ разкри, че руски военен конвой е пресякъл късно снощи границата с Украйна. Той е бил съставен от бронетранспортьори, цистерни с гориво и други логистични машини с официални руски регистрационни номера. Външният министър наШвеция Карл Билд изрази загриженост във връзка със съобщенията за пресичане на руска военна техника през украинската граница.

Сега се чака обяснението на Москва по случая. Русия беше вече обвинена, че нарочно не изтегля 40 000 свои войници от границата и готви нахлуване в Източна Украйна под формата на хуманитарна помощ.

За това потвърди и генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен.

Миналата нощ видяхме руско навлизане, пресичане на границата с Украйна. Това просто потвърждава факта, че сме свидетели на продължаващ приток на оръжия и бойци от Русия в Източна Украйна, което е ясна демонстрация за продължаващо руско участие в дестабилизацията на Източна Украйна, , каза той пред репортери след среща с датския министър на отбраната в Копенхаген.

Министрите на външните работи от ЕС се събраха на поредна среща в Брюксел, за да обсъдят как да се справят с ескалацията на кризата в Източна Украйна. Не се очаква разговор за евентуални по-нататъшни санкции да придобие конкретни измерения днес. Детайлите около Украйна и вариантите за още европейска помощ ще бъдат представени от комисар Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: