Last news in Fakti

12 Септември, 2014 16:13 1 785 0

Руски шпионски спътник се разбил над САЩ?

  • сащ-
  • руски-
  • военен-
  • шпионски-
  • спътник-
  • разрушил-
  • "космос-2495"-
  • пентагона-
  • космоса

Може би става дума за изведения през месец май военен Космос-2495

Представител на Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ заяви, че военните са заснели падането на руския военен спътник разузнавач "Космос-2495" миналата седмица, предаде РИА "Новости". По-рано от руското Министерство на отбраната бяха отрекли това твърдение.

От американска страна твърдят с „висока степен на сигурност“, че "Космос-2495" е навлязъл в атмосферата и е бил изключен от спътниковия каталог на САЩ на 3 септември. Военните отказват да уточнят мястото на предполагаемата авария и версията си за причините.

Катастрофата била фиксирана от Обединения център за космически операции (JspOC) към Космическото командване на САЩ. Този център е разположен във военната база Ванденбърг в Калифорния и е част от Стратегическото командване на американските въоръжени сили, която се занимава с космически военни операции и поддръжка на операциите на Пентагона от Космоса.

Центърът постоянно наблюдава над 17 000 обекта в космическото пространство с висока степен на точност. Тази информация, вкл. за космическия прах и отломки, САЩ споделят и с други държави, които пускат свои спътници в Космоса.

По-рано американски блогъри и медии писаха, че изведеният през май шпионски спътник руско производство "Космос-2495" на 2 септември непланирано е навлязъл в плътните слоеве на атмосферата и се е разрушил над континенталната територия на САЩ.

В същия ден жители на Колорадо, Уайоминг и други съседни щати наблюдавали ярък обект в атмосферата. Американското метеоритно дружество публикува доклад и свидетелства на десетки очевидци с предположението, че става дума именно за руския военен спътник.

Официален представител на руското военно министерство – ген.-майор Игор Конашенков, опроверга това, като заяви, че руската космическа апаратура работи в нормален режим. Руските медии твърдят, че "Космос-2495" успешно е завършил своя полет, доставяйки капсулата с фотоматериали на полигона в Оренбургска област. Те изказват предположение, че американските военни са помислили за спътник отделилата се от него двигателна установка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА