Last news in Fakti

10 Октомври, 2014 12:33 4 702 1

Пакистанското момиче Малала получава Нобелова награда за мир

  • нобелова награда за мир-
  • малала юсуфзай-
  • талибаните-
  • кайлаш сатиарти

17-годишната активистка, ранена от талибаните, става най-младият носител на приза

Пакистанското момиче Малала получава Нобелова награда за мир - 1
Снимка: АП/БТА

Пакистанското момиче Малала Юсуфзай (известна и като Юсафзаи), която бе простреляна от талибани, защото иска да ходи на училище, а след като бе спасена, стана активистка в борбата за правото на жените на образование, получи Нобелова награда за мир, съобщи Скай Нюз, позовавайки се на Нобеловия комитет в Стокхолм. Така 17-годишната Малала става най-младият носител на престижната награда.

Тя поделя отличието с индиеца Кайлаш Сатиарти, борец за правата на децата. Двамата ще си поделят и паричната премия от 1,1 милиона долара. Официалната церемония за връчването на Нобела за мир ще бъде на 10 декември, но не в Стокхолм, а в норвежката столица Осло.

Формулировката за удостояването им с наградата гласи: „За тяхната борба срещу подтисничесвото на децата и младите хора и за правата на всички деца на образование“.

Тази година номинациите за Нобела за мир са били рекорден брой – 278. Сред кандидатите бяха Едуард Сноудън и „Новая газета“ - руското издание, в което работеше журналистката Анна Политковская, преди да бъде разстреляна показно заради критиките си към Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арийски принц

    0 0 Отговор
    На Сноудън трябва да му дадат специална НОВА награда - "Награда за ИСТИНАТА". Поклон пред този човек, че въпреки младостта му, кариерата и тиранията над свободата на словото в САЩ, се реши, успя и информира света, как всички сме денонощно и доживотно следени в нета, чрез всички средства за комуникация, камери и т.н.
Новини по държави: