Last news in Fakti

12 Ноември, 2014 19:57 1 888 1

Кацнахме на комета

  • комета-
  • сонда

Това е първият случай след 1976 г., когато Викинг кацна на Марс, когато човечеството „се приземява“ на космическо тяло

Сондата "Фила" направи първото за човечеството кацане на комета, предаде АП.

Седем часа след като се отдели от сондата "Розета", "Фила" се спусна на повърхността на кометата "Чурюмов - Герасименко".

Модулът беше спуснат от ''Розета'' на разстояние 22,5 км. от кометата. Мястото на кацането носи името „Агилкия” в чест на египетски остров в река Нил.

Учените се надяват 10-те инструмента, с които е снабден космическият апарат, да помогнат за разгадаване на тайната на кометите, за които се смята, че може да са спомогнали за появата на живота на Земята. Надеждите са и че материалите по повърхността на небесното тяло ще хвърлят светлина върху зараждането на Слънчевата система.

Новината беше посрещната с бурна радост от космическия център в Дармщат. Това е първият случай след 1976 г., когато „Викинг“ кацна на Марс, когато човечеството „се приземява“ на космическо тяло.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въоръжиха се фашагите

    1 1 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ И ФАШАГИТЕ СИ ИМАТ ОРЪЖИЕ-КАМЪК В ОРБИТЕ. кАТО МУ ДАДАТ ТЯГА И НАПРАВЛЕНИЕ-МОГАТ ДА ИЗТРЕСАТ КОЙТО СИ ИСКАТ С ОГРОМНА СИЛА.