Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 14:33 1 674 13

Меркел и Оланд летят за Киев с мирна инициатива

  • меркел-
  • оланд-
  • украйна-
  • кери

Владимир Путин ще се срещне в петък с европейски лидери, за да обсъди най-бързия край на гражданската война в Източна Украйна

Меркел и Оланд летят за Киев с мирна инициатива - 1
Снимка: АП/БТА

Франският президент Франсоа Оланд заяви, че той заедно с германския канцлер Ангела Меркел летят за Киев, за да представят нова инициатива за мир, съобщава в. „Фигаро“.

Меркел и Оланд ще разговарят с украинските политици преди да се срещнат в петък с руския президент Владимир Путин.

Оланд обаче заяви, че въпреки че Париж и Берлин избират дипломацията пред въоръжаването на украинската армия, преговорите не могат да продължат безкрайно.

Освен въоръжаването на Украйна има и друга възможност. Не сме сигурни, че ще се получи, но няма да разберем, ако не опитаме, каза Оланд пред журналисти. Френският президент добави, че Франция не гледа благосклонно на влизането на Украйна в НАТО.

Така в последните часове водещи политици от Европа и САЩ ще посетят Киев в опит да намерят изход от продължаващата вече близо година гражданска война в Източна Украйна.

В Киев кацна и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Това е поредната стъпка да се сложи край на ескалиращия от миналия април конфликт в Донбас, в който са загинали над 5000 души.

„Украйна е във война. Тежко въоръжение се използва и цивилни граждани са убивани ежедневно“, заяви на пресконференция Оланд. Той разкри, че мирното предложение са базира на териториалната цялост на Украйна и това е приемливо за всички.

От пресслужбата на Кремъл потвърдиха, че Владимир Путин ще се срещне в петък с европейски лидери, за да обсъди най-бързия край на гражданската война в Източна Украйна.

Еврокомисарят по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства предстоящите визити на Меркел и Оланд. Руският президент Владимир Путин е готов за конструктивен диалог с тях, заяви съветникът на Путин за външната политика Юрий Ушаков. По думите му срещата е "положителна стъпка".

Джон Кери е запланувал срещи с президента Петро Порошенко, с премиера Арсений Яценюк и с външния министър Павло Климкин.

Кери заяви, че най-голямата заплаха за Украйна е продължаващата руската агресия. Западът и САЩ искат дипломатическо решение на конфликта в Донбас, но не можем да си затваряме очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна, подчерта Кери.

Нашият избор е дипломацията, мирното решение. Но Русия също трябва да направи своя избор. Да демонстрира решимостта си да спре кръвопролитията веднъж завинаги. И бихме помолили да го направи като спазва споразуменията, които е подписала в Минск. Това отбеляза държавният секретар на САЩ.

Според Кери визитата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд в Киев показва, че Европа и Белият дом са обеднени в усилията си да прекратят конфликта.

На свой ред украинският президент Петро Порошенко изрази тревога от ескалацията на насилието и отново обвини Москва, че подкрепя сепаратистите.

Днес сме изправени пред друга ескалация на насилие от терористите, пряко подкрепяни от Москва. Те отказват да спазват ангажиментите си по Минското споразумение и извършват варварски атаки срещу цивилното население, което е абсолютно неприемливо в XXI век и в центъра на Европа, каза Петро Порошенко.

По време на посещението си Кери обяви отпускането на 16,4 милиона долара хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта в Донбас.

След Киев Джон Кери ще отиде в Мюнхен на международната конференция по сигурността. Имаше предположения, че държавният секретар на САЩ може да посети и Москва, но негови сътрудници казаха, че той ще пътува само до Киев и Мюнхен.

Все пак на форума Кери ще се види с руския първи дипломат Сергей Лавров. Белият дом лаконично отбеляза, че в близките месеци не се планират визити в Москва.

Това е ясен дипломатичен сигнал, че Кремъл се подлага на по-силен дипломатичен натиск да спре с подкрепата си за проруските сепаратисти.

Порошенко призова страните членки на НАТО да доставят на страната му модерни оръжия, за да може тя да се защитава срещу агресора. В началото на седмица стана ясно, че Белият дом обмисля оръжейна програма в размер на $3 млрд. в подкрепа на украинската армия. От своя страна Пентагонът е готов да достави мобилни РПГ-та на Киев, който да се използват срещу руските танкове, които помагат на сепаратистите в Донбас.

Идеята за оръжейни доставки за Киев набира все по-голяма популярност във Вашингтон. Началникът на Обединения комитет на началниците на щабове Мартин Демси и министърът на отбраната Чък Хейгъл призовават Украйна да получи въоръжение, което ще й позволи да се противопостави на руската агресия.

Двамата висши военни смята, че оръжейните доставки могат да се правят и от американските съюзници в Европа като Полша, Прибалтийските страни, Канада и Великобритания. Италия обаче е против идеята.

Военният шеф на НАТО ген. Филип Брийдлоув също активно подкрепя изпращането на оръжие в Украйна.

Москва ще смята всяко решение на Вашингтон за въоръжаване на украинските сили като заплаха за руската сигурност, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Изявлението му бе по повод призивите на Киев за доставка на оръжия за украинската армия. Лукашевич също обвини Киев, че използва оръжия в конфликта в Донбас, чийто ефект е близък до тези за масово унищожение.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди подкрепата на Алианса за Киев.

НАТО подкрепя Украйна както политически, така и практически, и ще продължим да го правим. Подкрепяме и усилията за намиране на мирно решение. Главната отговорност на НАТО, разбира се, е защитата на всички съюзници от всяка заплаха, каза Йенс Столтенберг.

Той обаче подчерта, че НАТО не разполага с оръжия и подкрепа чрез въоръжаване на украинската армия в борбата й със сепаратистите може да се вземе само от отделните страни-членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    0 3 Отговор
    Попътен вятър на носителите на демокрация и мир !!! Надявам се да успеят да вразумят Русия !!
  • 2 raptor

    3 0 Отговор
    Ани такива носители са на демокрация и мир, че по-добре хората са си се сбият едно хубаво пък да си простят! Отдавна минаха времената когато тяхната демокрация носеше някакви краткосрочни подобрения! Какво донесе демокрацията им като умориха СССР? Цяла източна европа е леж с малки изкл. ограничаващи се до 20-30 милиона от някога 350 мил. могъща и горда общност! Дори си вкараха автогол, защото европа особено си гние! Населението се топи неумолима а на негово място идва чуждоземци! Чакаме да видим как ще се развие тази готина демокрация! Не, че не ми се ще всичко да е ок, но по-скоро смятам, че ролята им се изчерпа!
  • 3 Бай хой

    3 0 Отговор
    вашингтон и обеща три милиарда за оръжие да видим тия може би ще предложат концентрационни лагери за налагане на демокрация.

    Доста по миролюбиво и прогресивно ще изглежда от директните бомбардировки.
  • 4 бай гъзара

    2 0 Отговор
    ТИЯ ДВАМАТА ТАКЪВ МИР НОСЯТ ЧЕ НАПРАВО ДА БЕГАШ,ЩЕ ХОДЯТ ДА ДОГОВАРЯТ С КОЛКО ДА ЗАБОРЧЛЕЯТ УКРАЙНА
  • 5 кмета

    2 0 Отговор
    тези двамата от коя лудница са ги изтървали трябва да звънна на 113 жал ми е за тях.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    на руснаците само американците им са майстори,щото първо ги съветват с тоягата ,а после им дават морков,меркел и оланд ще си тръгнат с празни ръце и цялата работа в украйна пак ще легне на американските плещи!

    Коментиран от #8

  • 7 kольо

    2 0 Отговор
    Деси толкова си заблудена мила , че си жалка.

    Коментиран от #10

  • 8 стига с идиотски изпълнения

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Като дойдат манафите ще те видим тогава продажник, измекяр па на американците евреите са им майка и баща затова пият кола и бургери ГМО са станали изроди и карат Путин да се съгласи той е по луд и от тях.Церова кория са избягали трябва да ги залови и върнем.

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "стига с идиотски изпълнения":

    ха,ха,ха,хо,хо....
  • 10 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "kольо":

    жалка жалка ,колко да съм жалка?сле като дадоха тези рпг та на муджихидините и руснаците сгънаха цирка в афганистан ,като им направиха безкомпромистна политика по въпроса със суровините горби на колене и лакти се движеше пред белия дом.тоталитарните режими само от това разбират ,бои през зъбите!тва го чака и господин путин,жалкото е, че ще страда маса народ .

    Коментиран от #11

  • 11 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Май призна накрая кой въоражава терористите. Муджахидини-алкайда, сирийски бунтовници- идил.

    Стига рева на чужд гроб. Русия е велика страна с Велик Народ. Днес е Путин утре ще е друг. Жалко че агресорите от сащ си намират марионетки и тук които са готови за жълти стотинки да предадат собствения си Народ. Но ще има отново възмездие и предателите ще реват отново че са осъдени уж несправедливо от Народен съд.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    муджихидините и талибаните са различни понятия байко.америка никога не е крила че ги е въоръжавала ,както и че не е въоръжавала ал каида.руснаците сега въоръжават сепарите в донбас,но го отричат макар ,че е повече от очевидно ,само за последните 10 дена руснаците загубиха над 50 танка в донбас,само че тролчетата като теб удобно подминават тази информация.русия в последните 100 години загуби три големи войни и все лошия запад и изравняваше мача за да не се разпадне,но след всяко въстановяване се появяваше някои путин и почваше да хапе ръката дето го е хранила и така до следващия провал.лятото като русия изпадне в икономически и финансов колапс ще го гледаш филма отново!
  • 13 бай тошо

    0 1 Отговор
    ДЕСИИИИ,ПИЙ СИ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА И СИ НОСИ ОЧИЛАТА ,ЧЕ ИНАЧЕ НЕ ВИЖДАШ И НЕ РАЗБИРАШ КАКВО ПИШЕШ