Last news in Fakti

13 Февруари, 2015 15:15 1 617 7

Даниел Митов: Готови сме да защитим сънародниците си в Украйна

  • украйна-
  • даниел митов-
  • външния министър-
  • павло климкин-
  • антон киссе-
  • българите-
  • мобилизация-
  • сънародниците

Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията - това ще бъде заявено и на предстоящата среща между външните министри на двете страни в София

Даниел Митов: Готови сме да защитим сънародниците си в Украйна - 1
Снимка: Пресцентър МВнР

Българската държава никога не е изпускала от поглед случващото се в Украйна и положението на българите там винаги е било от особена важност за нас. Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада.

България използва всички налични механизми в тази посока, като работи активно както на двустранно равнище с украинските власти, така и в рамките на ЕС. Министър Митов подчерта, че в приетите на извънредния Съвет „Външни работи” на 29 януари заключения по предложение на българската страна е включен текст, които призовава Украйна да съблюдава правата на малцинствата.

Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията, посочи още министър Митов. Той увери своя гост, че тази позиция е отстоявана и ще бъде заявена отново на предстоящата му среща с украинския външен министър Павло Климкин. 

От своя страна, Антон Киссе изрази благодарността на българите в Украйна, че в такова тежко време усещат моралната подкрепа на България и имат установен постоянен контакт както с посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, така и с Министерството на външните работи.

Антон Киссе определи като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите. „Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми”, заяви той, като подчерта, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Външният министър информира Антон Киссе за предприетите от страна на МВнР мерки по отношенията на облекчаване на издаването на визи за българите в Украйна, както и за подготвящото се изпращане на хуманитарна помощ за районите, които са най-сериозно засегнати от сраженията.

Въпросът за предоставянето на хуманитарна помощ бе тема на последвалия разговор на Антон Киссе със зам.-министъра на външните работи Катя Тодорова и Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. Целта на срещата бе да се определят начинът, формата и каналите за предоставяне на целева хуманитарна помощ за българската общност в най-засегнатите райони на Украйна чрез БЧК.

Първата доставка, включваща хранителни стоки, медикаменти, превързочни материали и др., ще бъде доставена в Донбас, където положението е най-сложно. Получател на помощта ще бъде Асоциацията на българите в Украйна, председателствана от Антон Киссе, като за безопасното придвижване на конвоя на територията на Украйна и в районите, контролирани от сепаратистите, ще бъде потърсено съдействие от украинските власти и от Украинския червен кръст.

Министър Даниел Митов ще се срещне на 16 февруари с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, който ще бъде на официално посещение в София по покана на българския си колега. Актуалното развитие на ситуацията в Украйна, включително положението на нашите сънародници там, усилията на международната общност за деескалация на конфликта, реформите в страната и българската подкрепа за тях, ще бъдат част от темите, които ще дискутират двамата първи дипломати.

В сградата на МВнР, в присъствието на министърa на културата Вежди Рашидов, ще се състои церемония по връщане на украинската страна на две икони, културна ценност, незаконно изнесени от Украйна.
След пленарните разговори между двете делегации в 10.50 ч. външните министри ще дадат съвместен брифинг. 

В рамките на визитата си Павло Кимкин ще бъде приет от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    2 1 Отговор
    Направете го първо в България като ни защитите от циганите.
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли?Или се правите на неразбрали?!Искаме всички българи които желаят да дойдат и да живеят в България да бъдат пуснати да се приберат,а не само сирийски,афганистански,африкански,и т н бежанци да събираме у нас .Да си приберем БЪЛГАРИТЕ,че ще станем малцинство в РОДИНАТА си!
  • 3 азъ

    2 0 Отговор
    Митов, българоубиецо, кога ще изпратиш хуманитарната помощ, когато избият българите ли?
    Не ни интересува какво следиш и какво не следиш за нас е важно какво положително правиш като външен м-р на България. А ти нищо досега адекватно не си направил за българите в Украйна! Погледни какво направиха чехи, унгарци, румънци, които също са в НАТО, некадърнико!
    Българи не трябва да бъдат мобилизирани. Това е гражданска война между украинци и руснаци, инспирирана от еврейско-фашисткото правителство на Украйна.
    Много ясно е, че ти защитаваш еврейското правителство, нали ти самият си евреин.
    Вън, Митов! Подавай си оставката!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    отлична инициатива на българското министерство и изявление на българската общност там .

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Полша, Чехия,Словакия и Румъния още преди десетина месеца си изведоха хората и не позволиха те да бъдат мобилизирани. Това американско змийче излъга отново и каза че ще издават визи само на Българите от Донецка и Луганска области а останалите ще бъдат мобилизирани и избивани.

    Къде я видя тази отлична инициатива. Или така казвате вече на националните предателства.

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    байко,ти си лъжец подобно на началника ти в москва.няма изведени малцинства от украйна .
    българите живеят далече от зоната на конфликта и са лоялни граждани на украйна ,което кисе заяви,но на теб не ти е угодно и започна с шикалкавенето и лъжите.при мобилизация се мобилизират хората не на етнически принцип,а митов предприема разговори с украинските власти за да се спазят принципите за пропорционалност.и не ми говори за патриотизъм ,точно ти путинолизача !комунистите нямате в ценностната си система думата родина ,това е доказано многократно .

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Айде сега творческо безсилие и тъпотия. Откъде ги изкопа тия комунисти и путинолизачи.

    Национално предателство е да не защитиш Българите в украйна.

    А митов е служител на сащ и това го доказва с противо Българските си действия. Той не се съобразява с политиката на ЕС прехвърля оръжия от България в украйна въпреки наложеното ембарго.
    Плащат ли на протестна мрежа за да предават националните интереси на България.