Last news in Fakti

30 Март, 2015 10:33 957 0

ООН: 2014 е най-смъртоносната година за палестинците от 1967 г.

  • палестинска автономия-
  • палестина-
  • израел-
  • оон-
  • долкад

Заради 50 дневна израелска военна операция в Газа от миналото лято, се наблюдаваха големи вълни от бежанци

ООН: 2014 е най-смъртоносната година за палестинците от 1967 г. - 1
Снимки АП/БТА

Палестина отчете драматично увеличение на смъртните случаи през изминалата година. Според нов доклад на ООН, цитиран от сайта Common Dreams, през 2014 г. израелските сили са убили много повече палестинци, отколкото през всеки друг годишен период след войната от 1967 г. преди близо 50 години.

Докладът от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси в окупираните палестински територии е установил, че Израел е отговорен за смъртта на 2314 и раняването на 17 125 палестинци за последната календарна година.

Докладът, озаглавен "Разпокъсаност на живот", стига до заключението, че 50-дневното военно нападение от Израел над Газа през лятото е операцията с най-много жертви. Между 7 юли и 26 август, Израел е бил причина за смъртта на най-малко 2220 палестинци и раняването на 11 231 по време на войната. Според изследователите, 1492 от убитите са били цивилни, но броят може да се окаже много по-голям, тъй като 123 са включени в списъка на непроверените. Най-малко 551 деца са преброени измежду загиналите.

В сравнение със смъртните случаи в Израел, кривата на човешките жертви е асиметрична. В доклада се отбелязва, че 71 израелци, от които 66 войници, са били убити, както и един чуждестранен гражданин.

Но този висок магнитуд от човешки загуби не се ограничава само до Газа.

Западният бряг, включително Източен Йерусалим, " е бил свидетел на най-големия брой палестински смъртни случаи по време на инциденти, свързани с израелските сили от 2007 г. и най-големият брой ранени палестинци от 2005 г. насам, когато Службата за координация по хуманитарните въпроси започва да събира данни", се отбелязва в доклада.

Там още пише, че има драстичен скок в броя на децата-жертви, както и драматично нарастване на ранените палестинци, заради "рязкото увеличение на използването на бойни патрони от израелските сили."

Тази тенденция изглежда продължава през 2015.

По-рано тази седмица, Международната асоциация по защита правата на децата - Палестина съобщи, че през първите три месеца на тази година, най-малко 30 деца на Западния бряг и в Източен Йерусалим са простреляни с бойни патрони от израелските сили по време на протест, като някои от тях са все още в критично състояние.

Но човешките жертви не се ограничават само до непосредствените смъртни случаи и наранявания, отбелязва докладът на ООН.

На Западния бряг и в Източен Йерусалим е отчетено нарастване на броя палестинци лишени от свобода за предполагаеми нарушения на сигурността. Сред тях, средномесечно има около 185 палестински деца, държани във военни арести. Международната асоциация по защита правата на децата - Палестина е документирала насилие и мъчения, на които палестински деца са подлагани в израелски затвори. Там те са лишени от справедлив процес, съобщава организацията.

Нещо повече, на Западния бряг и в Източен Йерусалим, разрушения на домове, дискриминационно планиране и насилие от страна на заселниците доведе до високи нива на изселване миналата година. Повече от 7500 палестински бедуини от 46 общности на Западния бряг бяха изправени пред непосредствена заплаха от насилствено преместване от израелските власти, благодарение на спорен план за изселване, отбелязва докладът на ООН.

В Газа, почти половин милион души или 28 на сто от населението, са били със статут на бежанци миналата година заради войната, а от края на декември, около 100 000 остават без дом.

Докладът излезе само няколко дни, след като Израел и неговият близък съюзник и поддръжник САЩ бойкотираха сесията на ООН за правата на човека, насочена отчасти към справянето с израелските нарушения на човешките права.

Йозеф Мунайер изпълнителен директор на американската кампания за край на израелската окупация, заяви пред Common Dreams, че докладът на ООН подчертава значението на натиска, който трябва да бъде приложен от страна на международната общност, за да има реална промяна.

"Палестинците продължават да плащат най-високата цена за статуквото си", каза Мунайер . "Неуспехът в правенето на нещо, за разрешаване на тази ситуация е петно върху моралната съвест на международната общност."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА