Last news in Fakti

7 Май, 2015 11:14 4 573 3

Последният от екипа на Фон Браун почина

  • оскар холдерер-
  • фау-2-
  • сатурн v

Ученият беше последният жив представител на екипа от 120 инженери

Последният от екипа на Фон Браун почина - 1
Снимка: АП/БТА

Последният оцелял от германските инженери, които пратиха американски астронавти на Луната - Оскар Холдерер, е починал в Алабама, съобщи АП.

Би Би Си уточнява, че преди седмици 95 – годишният Оскар Холдерер е получил удар миналата седмица и не е успял да се възстанови.

Ученият беше последният жив представител на екипа от 120 инженери, които след края на Втората световна война с помощта на американската армия се преместват в САЩ. Всичките те бяха участвали в разработването на германските ракети Фау-2.

Германските инженери играят ключова роля в създаването на ракетата Сатурн V, с която американците стъпиха на Луната през 1969 г.

Оскар Холдерер получава американско гражданство през 1955 г. След пенсионирането си от НАСА през 1974 г. той насочва своите усилия към създаването на оборудване за астронавти, което продължава да се използва и в наши дни.

Вернер фон Браун е създател на ракетите от серията Фау-2.

Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер, факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно.

След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. Много от учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Да благодарим на автора на статията за честната и правдива информация. Добре е да се знае истината, а именно, че социалистическа Германия на Хитлер задава технологиите за 100 години напред.
    Освен редови есесовец и член на НСДАП, Вернер фон Браун е и член на клуба "Приятели на Райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер".
    Разработва за Третия Райх първите крилати ракети "ФАУ 1" , не само балистичните "ФАУ 2". Негво дело е и разработката на спускаемия модул "Орел", не само на ракетата -носител "Сатурн 5". Достига до заместник директор на НАСА. Екипът му е невероятен !
  • 2 фффф

    0 0 Отговор
    за фон браун ..американците си затвориха очите че е нацист ..това е двуличието на американския башибузук
    който не им беше нужен от пленените нацисти съд и трибунал ..който може д аим върши работа карай че е нацист
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    те руснаците не взеха нацисти въобще :)!на нацистите експерти в своите области съветската държава плащаше в марки немислими за съветския човек суми,щото нквд знаеха че само със страх няма как да ги накарат да бачкат.парите на шмайзер или на професорите от съветската ядрена програма бяха колосални.нека си спомним и как постъпиха руснаците с друг нацисти ,а именно фелдмаршал паулус.