Last news in Fakti

22 Май, 2015 11:45 1 004 2

Ирландия на референдум за легализиране на еднополовите бракове

  • ирландия-
  • еднополови бракове-
  • референдум

Това може да е първата страна в историята легализирала гей браковете чрез референдум

Ирландия на референдум за легализиране на еднополовите бракове - 1
Снимка: БТА/AP

Днес гражданите на Ирландия ще гласуват на референдум за легализирането на еднополовите бракове, съобщи „Гардиън“.

Гласът си ще дадат 3 млн. души. Решението ще е историческо, тъй като по този начин Ирландия ще се превърне в първата държава, която ще легализира брачния съюз между двойките с еднакъв пол чрез референдум.

Това е уникално събитие за страната, в която едва през 1993 г. хомосексуалзмът беше декриминализиран, а абортът все още се счита за престъпление, освен ако бременността не застрашава живота на майката.  Правителството и основните опозиционни партии  подкрепят решението и заявяват убеждението си, че гражданите ще одобрят легализирането на еднополовите бракове. В същото време Католическата църква води мащабна кампания срещу легализирането на закона.

Според всички последни проучвания на общественото мнение хората, които са склонни да гласуват позитивно на референдума са повече от тези, които ще гласуват негативно. В телевизионно интервю президентът Една Кели призова населението да гласува с Да за „любовта и равенството“.

Към момента 19 страни по света за легализирали еднополовите бракове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор 85

    0 0 Отговор
    Ако ги легализират цялото българско простолюдие ще се изсипе в Ирландия, таксиметрови шофьори, склад-работници, русофили, путинисти - всичко ще избега там
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    чудесна новина
    на фона на тоталната американска колонизация , липсата на армия на европа , пълзящата ислямизация с хиляди на ден ислямисти нелегални имигранти, нахлуване на джихадисти под формат ана бежанци ..

    проблема на на европа е д алегализира гей браковете

    ето такава европа не искаме ... тотален опадък ..ако взимаме пример от римската империя това с апризнаци на разпад и изчезване
Новини по държави: