Last news in Fakti

27 Май, 2015 11:23 1 224 1

Обвиняват Хамас във военни престъпления срещу палестински граждани

  • хамас-
  • престъпления-
  • газа

Има доклади за множество незаконни екзекуции по време на конфликта с Израел през миналата година

Обвиняват Хамас във военни престъпления срещу палестински граждани - 1
Снимка: БТА/AP

Силите на палестинската групировка Хамас са извършили серия отвличания, изтезания и убийства над палестинци, за които се смята, че са сътрудничели на Израел по време на военна операция през миналата година, съобщи „Йерусалим поуст“, цитирайки данни от „Амнести Интернешънал.“

Според доклада на правозащитната организация  от Хамас са извършили поне 23 извънсъдебни екзекуции по време на войната. Някои от екзекуциите са били документирани от журналисти и фотографи, което е принудило военните да ги преустановят.

Докладът на Амнести Интернешънал е озаглавен „Прекършени вратове: Отвличания, мъчения и убийства на палестинци от силите на Хамас по време на израело-палестинския конфликт през 2014 г.“ Според организацията военни са убивали членове и поддръжници на конкурентната на Хамас групировка -  Фатах.

„Ужасяващо е как докато силите на Израел са коствали масови смърт и разрушения на населението в Газа, силите на Хамас са се възползвали от възможността да проведат серия от незаконни убийства и други тежки злоупотреби.“, заявява Филип Лутер, който е директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка към Амнести Интернешънал.

„В разгара на хаоса силите на Хамас са били оставени свободно да извършват ужасяващи злоупотреби, включително и срещу хора в плен. Някои от техните действия могат да се смятат за военни престъпления и са били предприети, за да  се стигне до отмъщение и да се всее страха в района на Ивицата Газа.“

Според доклада поне 16 от екзекутираните  са били в плен на Хамас от преди началото на военните действия. Сред тях е бил и бивш член на палестинските сили за сигурност.  От Амнести призовават палестинските власти да разследват случаите и да намерят виновните. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 808

    0 0 Отговор
    точно така се наказват предателите на страната