Last news in Fakti

5 Юни, 2015 12:05, обновена 5 Юни, 2015 12:18 1 348 0

Сноудън извади нови документи за приятелството между ФБР и АНС

  • сноудън-
  • фбр-
  • анс-
  • документи-
  • подслушване-
  • следене

Докато всички обръщат поглед към АНС, нов Бигбрдър се появи на сцената

Откакто Едуард Сноудън показа на света засекретените файлове на Американската агенция за национална сигурност, общественото внимание се фокусирана предимно върху нея и огромните й мрежи за наблюдение. Но наскоро разкрити документи от Сноудън показват, че и ФБР, организацията за прилагане на закона, която има за цел да се бори с вътрешните заплахи, е синхронизирана с АНС, най-голямата разузнавателна агенция на Америка в чужбина. И когато двете шпионски агенции решават да работят заедно, се  създаде нова кампания за наблюдение, насочена към чуждестранните хакери, пише сайтът „the daily beast“.

Кампания за борба с хакване на ФБР се разраства толкова бързо, че през 2011 г. бюрото се обърна към АНС за съюз и с искане да използва по-голямата инфраструктура, която шпионската агенция бе създала след атаките от 11 септември, за да наблюдава комуникациите на терористи. Бюрото мислеше, че може да помогне за намиране на хакери в чужбина.

"Въпреки, че ФБР провежда многобройни електронни надзори без чужда помощ, по-голямата част от тях са насочени срещу цели, разположени в Съединените щати," се казва в документ на АНС от 2012 г, който описва помощта, която шпионска агенция планира да даде на ФБР. Желанието на бюрото е да следи хакери, които могат да навредят на САЩ, но всъщност са със седалище в друга държава.

За щастие, АНС е подготвена за такова искане и е "изразходвала значително количество ресурси, за да създаде възможности за събиране / обработка на международните комуникации, които влизат и излизат от САЩ", пише в един от последните документи, който Сноудън даде на журналисти и, който бе публикуван в четвъртък от "Ню Йорк таймс".

ФБР имаше специалисти, които биха могли да работят с тези ресурси. A един отдел, наречен „Технологично звено за заглушаване на данни“ е основната наблюдателна единица на Бюрото и действа като проводник между АНС и големите американски технологични компании, включително Google, Yahoo и Facebook, когато правителството иска да събира данни по Закона за наблюдение, който разрешава шпионирането на хакери, както и на терористи и шпиони. Работа на този отдел е и да подслушва телефонни разговори и имейли на терористи в рамките на Съединените щати, и работи в тясно сътрудничество с трите най-големи американски телекомуникационни компании - AT&T, Verizon и Sprint.

Вътрешни операции за наблюдение на ФБР също се разшириха и по въздух. Бюрото поддържа малки въздушни сили, които носят технологиите за видео и мобилно наблюдение, съобщи тази седмица АП. Част от тази технология може да идентифицират хората в зависимост от вида на телефона, който те носят, дори когато те не говорят по него.

Правомощията за надзор на ФБР също получиха силен тласък тази седмица, когато Сената с голямо мнозинство прие Закона за Свободата, който възражда временно прекратяване на правомощията за мониторинг над мобилните телефони, компютрите и други комуникационни устройства за предполагаеми шпиони и терористи.

USA Today на свой ред съобщи, че друга силна правоохранителна агенция, Агенцията за борба с наркотиците, е надвишила над три пъти използването на подслушвания и други форми на наблюдение над електронните съобщения през изминалото десетилетие.

Трима бивши американски държавни служители казаха пред The Daily Beast, че сътрудничеството между АНС и ФБР се е родило в резултат на взаимното желание на двете агенции да се борят с чуждестранния кибер шпионаж и че то никога не е било насочено към хакери, извършващи дейност в Съединените щати.

Но бившите служители настояват, че американците ще бъдат ужасени да научат, че тяхното правителство не се е опитвало да следи чуждестранни хакери, които крадат тайни от американски компании и пари от американски граждани. Въз основа на документите, публикувани от новинарските агенции и интервютата с бивши държавни служители на САЩ, се оказва, че общата работа на ФБР и АНС не нарушава никакви закони или подзаконови актове.

По времето когато АНС се е съгласи да предостави на ФБР своята техническа помощ, представители на САЩ са особено загрижени за кибер шпионажът от страна на китайските и руските власти, както и нарастващата заплаха от Иран. Съгласно Закона за международните шпионски служби, АНС е в състояние да шпионира чуждестранни хакери, които се намират в чужбина и са свързани с чуждестранни правителства. Така например, един руски хакер се опитва да открадне поверителна информация от компютърните мрежи на Белия дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА