Last news in Fakti

8 Юни, 2015 10:52 995 6

Меркел: Завръщането на Русия в Г-8 в момента е невъзможно

  • г-8-
  • г-7-
  • ангела меркел-
  • русия-
  • санкции

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че лидерите на Г-7 смятат, че връщането на Русия към групата в момента е невъзможно

Меркел: Завръщането на Русия в Г-8 в момента е невъзможно - 1
Снимка АП/БТА

Всяко разхлабване на санкциите срещу Русия от страна на Европейския съюз  заради Украйна до голяма степен лежи в ръцете на Москва, заяви в неделя германският канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

Меркел заяви, че облекчаването на санкциите зависи от пълното прилагане на споразумението за прекратяване на огъня, договорено през април в столицата на Беларус, Минск. То до голяма степен спря боевете в източната част на Украйна между проруските сепаратисти и украински правителствените сили.

"Санкциите могат да бъдат премахнати само ако изчезнат условията, при които бяха наложени те, и бъдат решени проблемите", каза Меркел в интервю за германската телевизия Цет Де Еф в кулоарите на срещата на Г-7 в Германия, от която руският президент Владимир Путин бе изключен.

"Предполагам, че ще изпратим единен сигнал от тук", заяви тя и добави, че санкциите не са самоцел, а "средство за постигане на цели".

Меркел обаче подчерта, че Москва ще остане партньор в решаването на редица международни кризи. Въпреки това засега тя не вижда възможност Русия да се върне в групата на водещите икономики, откъдето беше изключена заради кризата в Украйна.

Но тонът й беше по-отстъпчив към Москва от този на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че единственото обсъждане на санкциите, като се има предвид последната ескалация на насилие в източната част на Украйна, може да бъде около укрепването им.

Лидерите на Групата на седемте (Г-7) смятат, че връщането на Русия към групата в момента е невъзможно, заяви още германският канцлер.

Г-7, включваща Германия, САЩ, Франция, Италия, Канада, Обединеното кралство и Япония проведе годишната си среща на 7 и 8 юни.

Русия не присъства на събитието, тъй като участието й в заседанията на групата бе спряно през март 2014 г. заради анексирането на Крим и конфликта в Украйна.

ЕС наложи индивидуални замразявания на активи и по-широки икономически санкции на Русия и проруските сепаратистки лидери заради анексирането на Крим миналата година и дестабилизацията на източната част на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Чудно ми е как японците могат да се разбират със САЩ ? Сигурно почват да забравят Хирушима и Нагазаки.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 яшката

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Страх пич--страх...че пак могат да повторят.Видя ли какво стана с Ю.Корея--направиха запитване за руският сгъстен газ--и веднага САЩ обърка пратките със"сибирска язва"--получиха "подаръче".....А сега вече и няколко жертви има там---случайно.....
  • 3 Решение

    0 0 Отговор
    Ами ако руснаците опукат хохлите и спрат на полската граница няма ли да изчезнат причините за конфликта?
  • 4 БОРИЛ

    0 0 Отговор
    внучката на хитлер -на всяко гърне меродия
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    A група отхвърлени от живота аутсайдери нервно съскат отдолу...

    Хохо, удоволствие да ги гледаш как се гърчат и се плюнчат.

  • 6 имуноглобулин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Хирушима,Нагасаки и Пърл харбърт не са забравени !!!Те са един урок по история !Както източна и западна Германия !Има наций и държави които разбират уроците на историята но има хора като Лилипутин които си живеят в миналия век -жалко за руснаците!
Новини по държави: