Last news in Fakti

14 Юни, 2015 18:13 2 124 1

Сондата "Филе" се събуди

  • сондата-
  • филе-
  • розета-
  • се събуди-
  • фила

След седем месеца сондата „Филе” отново предаде сигнал от повърхността на кометата Чурюмов - Герасименко, съобщиха френските медии, цитирани от ТАСС.

Сондата е изпратила следното съобщение: "Здравей Земя! Чувате ли ме?"

"Филе" е първият космически апарат, кацнал на комета. Той бе оставен на повърхността й от автоматичната междупланетна станция “Розета” миналия ноември. Роботът бе активен в продължение на 60 часа, преди да се изхабят батериите му, които са захранвани от слънчевата енергия.

Данните са получени от космическата изследователска сонда "Розета" нощта на събота срещу неделя.
"Сигналът е бил кратък с  продължителност от 40 секунди", съобщи Франс инфо, позовавайки се на представители на Европейската космическа агенция.

На 12 ноември 2014 г.  за първи път в историята на космическите изследвания изследователския апарат е достигнал повърхността на кометата - с апарата  "Розета" бе приземен модулът "Филе".  

Операцията бе извършена на разстояние повече от 500 милиона километра от Земята. Разтоварването бе с отклонение от зададената траектория. В резултат на това, модулът се оказа в зоната на сянката, заради което бе предотвратено зареждането на слънчевите панели, с които е оборудван апарата. След три дни батериите на „Филе” бяха изчерпани и той бе поставен в "режим на сън".

Предишен опит  апаратът да бъде  "съживен" стартира през март тази година, но безуспешно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Уй

    0 0 Отговор
    Епа всичко 'убаво де, ама само не разбрах, какво е това "филе", бре? Свинско ли е, пилешко ли е? От дека го купувате, бре деца!