Last news in Fakti

11 Септември, 2011 09:22 852 0

90 ранени при атака срещу база на НАТО в Афганистан

  • нато-
  • афганистан-
  • атентат
90 ранени при атака срещу база на НАТО в Афганистан - 1
AP

 

Близо 90 души бяха ранени при самоубийствения атентат в Афганистан, извършен снощи, в навечерието на атентатите от 11 септември, предаде Франс прес.

Терорист-камикадзе атакува с камион-бомба оперативната база на НАТО – Сайед Абад, в централната част на страната, в провинция Вардак. Ранени са 89 души, 50 от които са американски войници, съобщи днес американската армия.

 15 от ранените са афганистанци, се казва в съобщението, без да се уточнява дали са военни или цивилни. Засега няма данни какви са останалите 24 ранени. В първите съобщения за атентата се говореше за двама убити афганистанци. Отговорност за нападението поеха талибаните.

НАТО заяви, че няма загинали коалиционни войници при атаката срещу базата Сайед Абад в провинция Вардак. Основната сила на експлозията е била поета от защитната бариера на входа и макар че има значителен брой ранени, няма опасност за живота им. Атаката била извършена от талибан- камикадзе, който детонирал мощно взривно устройство в камион, натоварен с дърва за огрев. Взривът е повредил входа, но щетите са лесно възстановими и операциите продължават, заявиха от НАТО.

Няколко часа преди атаката бе разпространено комюнике на талибаните, в което те се заканиха да продължат войната срещу американските сили в Афганистан, докато всички американски войници не напуснат страната, и подчертаха, че тяхното движение не е замесено в атентатите на 11 септември. В имейл до медиите талибаните обвиниха САЩ, че са използвали атентатите на 11 септември като претекст да нахлуят в Афганистан и че международната общност е отговорна за избиването на хиляди афганистанци по време на интервенцията и последвалата окупация.

Всяка година 11 септември напомня на афганистанците за събитие, в което те нямат никакво участие. Американският колониализъм проля кръвта на десетки хиляди нещастни невинни афганистанци. Афганистанците притежават безкрайна упоритост за водене на продължителна война и тяхното въстание в цялата страна ще изпрати американците на бунището на историята, както и други империи в миналото, гласи текстът, разпространен от името на Ислямския емират Афганистан - официалното название, което талибаните използваха, когато управляваха страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА