Last news in Fakti

8 Юли, 2015 12:51 1 303 4

Външният министър на Гърция: Живеем в триъгълник на дестабилизация

  • гърция-
  • дестабилизация-
  • триъгълник

Той говори по време на посещението си в Израел

Външният министър на Гърция: Живеем в триъгълник на дестабилизация - 1
Снимка: БТА/AP

„Ние живеем в триъгълник на дестабилизация“. Това заяви външният министър на Гърция Никос Кодзияс по време на посещението си в Израел, където се срещна с премиера на страната Бенямин Нетаняху, съобщи „The Jerusalem Post”.

Според Козяс върхът на този триъгълник започва с Украйна, като от едната страна се разпростира до Либия, а от другата до Сирия и Ирак.

„Ние трябва да създадем в този триъгълник рамка на сигурност и стабилност, като отношенията между Гърция, Кипър и Израел са много важни. Наричам това линия на стабилизиране в тази зона.“, заявява Кодзияс.

Той пое външното министерство на Гърция през януари, когато на власт в страната дойде крайно лявата партия Сириза, чиито лидери в миналото са демонстрирали силна про-палестинска позиция. Отношенията между Гърция и Израел, които се развиваха с бързи темпове през последните години, обаче не бяха повлияни от правителствената промяна.

„Смятаме, че налице е голямо желание за динамичното задълбочаване на стратегическото сътрудничество между нашите два приятелски народа. Когато в нашата родина идват граждани на Израел аз винаги мисля, че тези хора изпитват голяма любов към Гърция. Ние обаче трябва да се научим да изпитваме същата любов към Израел“, допълва Кодзияс.

„Трябва да се ангажираме истински в засилването на приятелството между нашите две страни. Ние ще опитаме да помогнем в икономическото възстановяване на Гърция, не просто заради приятелството, а и защото мисля, че живеем в свят, където се преплита стабилността на една държава с тази на много други страни.“, заяви Нетаняху.

Израелският премиер напомни, че Гръция и Израел са партньори в борбата с тероризма и екстремизма и че клетка на организацията Хизбула наскоро бе разкрита в Кипър. Терорист бе осъден на 6 години затвор, след като бе разкрит, че е складирал тонове от вещество, с което могат да бъдат произведени експлозиви. Той разкри и данни за разкриването на подкрепяна от Иран клетка в Йордания. Нетаняху заяви и, че вижда как световните сили в лицето на САЩ, Франция, Великобритания, Русия, Китай и Германия правят все повече отстъпки по време на преговорите за ядрената програма на Иран, които се водят във Виена.

„Мога да кажа, че това, което виждаме във Виена не е пробив, а разбиване на принципите, с които се ангажираха преговарящите в Лозана. Подобна сделка ще отвори пътя на Иран към ядрен арсенал. Това ще налее в страната стотици милиони долари, с които да финансира агресия и тероризъм.“, заявява Нетаняху.

Според него е много по-добре да няма сделка, пред подписването на подобна такава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 1 Отговор
    е са ше усетите Ердоган както сте отслабени

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Щот пък ердоганя много е заякнал, на изборите май го изяде!
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    нали империята ще съживява
  • 4 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    америка никога незабравя дадоха ви трохите сега вече лапате дулата на 6-ти американски флот жената на джон кенеди жаклин кенеди да я вземе мургавичкият милиардер гръцки апах онансис е сега банасис от каманяк.