Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 15:57, обновена 7 Октомври, 2015 16:01 2 719 0

Риба Дракула и чипоноса маймуна сред новите видове открити в Хималаите

  • хималаите-
  • животни-
  • нови видове-
  • застрашени видове-
  • риба-
  • жаба-
  • маймуна

Доклад повдига въпроси за бъдещите перспективи пред много растителни и животински видове в региона

Повечето хора мразят дъждовното време. То може да послужи като спирачка на плановете ви и да ви затвори в закрити помещения за дълго време. Но помислете за чипоносата маймуна от Бирма. Това космато приятелче често прекарва дъждовните дни с наведена глава между коленете си, защото в противен случай водата влиза в обърнатия му нос и го кара да киха.

Ловците в отдалечената и сурова провинция Качин в Мианмар, където маймуните живеят, казват, че е лесно да ги проследят по време на дъжд заради пристъпите на кихане. Учените дори са дали прякор са този бозайник с малък нос - "Чипоноско".

Тази маймуна е само един от редицата нови видове, открити в източните Хималаи през последните години, се казва в доклад, публикуван тази седмица от природозащитната група WWF.

Сред останалите любопитни същества, описани в доклада да рибата "Дракула" и вид на жаба с вежди, които приличат на рога.

"Около 133 растения, 39 безгръбначни, 26 риби, 10 земноводни, едно влечуго, една птица и един бозайник са били открити през последните 6 години в източните Хималаи", се казва в доклада.

Районът се простира от северната част на Индия, през Непал, Бутан и Тибет както и малка територия, далеч на север, в Мианмар.

Районът е един от най-богатите на биологично разнообразие на земята, но все по-голям брой от неговите видове стават все по-уязвими.

Чипоносата маймуна например, "е вероятно да бъде класифицирана като критично застрашен вид поради ограничения си хабитат и огромния натиск на ловците", предупреждават авторите на доклада.

Учените все още се опитват да разберат застрашения статут на друг наскоро открит вид, рибката "Дракула".

Получила името си заради необичайните зъби в предната част на челюстта си, рибата кара изследователите да гадаят относно това колко е разпространена. "Въпреки факта, че рибата бе намерена в големи количества в малък поток, все още не дава отговор дали този уникален вид съществува в единична екосистема в рамките на Мианмар или е разпространен из региона като цяло", се казва в доклада.

WWF също откроява и един нов вид жаби - megophrys ancrae, чиито продълговати вежди наподобяват рога. Докладът повдига опасения за бъдещите перспективи на жабата, защото тя живее само на "малка защитена територия на сушата, предоставена от правителството" в североизточния индийски щат Аруначал Прадеш.

Източните Хималаи са и дом на по-известните застрашените животни, включително азиатския слон и по-големият еднорог носорог.

"Естественият пейзаж на региона в момента е изправен пред множество и разнообразни заплахи и натиск, като изменението на климата е сред най-сериозните, последвано от минната промишленост, петролни и газови проекти, пътно строителство и изграждане на нови язовири", предупреждава докладът.

"Инвазивните видове, въздействието на туризма, замърсяването на водите, както и незаконният лов, риболов, строеж на бентове и сеч също са сред най-сериозните актуални въпроси", пише още в доклада.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА