Last news in Fakti

30 Октомври, 2015 04:00 2 605 4

Като на филм: Семейство бежанци в капан на московско летище за над 50 дни

  • сирия-
  • русия-
  • летище-
  • москва-
  • документи-
  • бюрокрация-
  • кюрди

Кюрдско семейство рещило да потърси убежище в Русия от войната в Сирия, попада в капана на бюрокрацията и живее на летището

Като на филм: Семейство бежанци в капан на московско летище за над 50 дни - 1
Снимки: Катя Летова / Медуза

Кюрдско семейство, което бяга от гражданската война в Сирия попадна в капана на бюрокрацията. Те са заседнали на московското летище за над 50 дни, разказва историята им Си Ен Ен.

Хасан Ахмед Мохамед Абдо, неговата съпруга и четирите им деца искат да се установят в Русия, но правителството смята, че визите им са фалшиви. Връщането им у дома обаче е немислимо заради опасностите там.Като на филм: Семейство бежанци в капан на московско летище за над 50 дни

Така семейството е принудено да си създаде лагер вътре в летище Шереметиево в очакване, докато адвокатът им се опитва да се справи с бюрокрацията.

Техният дом за последните 50 дни представлява празен ъгъл на летищния терминал с изглед към пистата. Надуваеми дюшеци са разпръснати по пода за дрямка. Куфари са оставени до стената. Те не могат да готвят, така че УНИЦЕФ им носи храна. Те използват тоалетните на летището.

Като на филм: Семейство бежанци в капан на московско летище за над 50 дни

Поради липсата на врати, за да се прикрият от минувачите, семейството е опънало връв, за да отбележи своето пространство. Написана на ръка табела гласи: "Моля, не пипайте нашите неща, защото ние живеем тук."

Ситуацията им се е подобрила малко напоследък. Организацията на обединените нации и неправителствена организация, убедиха руските власти да позволят на семейството да прекарва нощите в хотел, разположен вътре в летищния терминал, разказа Мохамед пред Си Ен Ен.

Като на филм: Семейство бежанци в капан на московско летище за над 50 дни

"След 44 дни спане на земята на летището, в студа, те решиха да ни настанят в хотела", каза той и добави: "Състоянието на стаята не е страхотно и ни сложиха в зоната за тютюнопушене." Но въпреки това е за предпочитане пред ъгъл на терминала където минувачите ги зяпат и високоговорителите обявяват всеки полет.

Летището не е добро място за деца, а двойката има 4 - три момчета на възраст от 8 до 13 години и 3-годишна дъщеря.

"Не сме виждали слънцето от 49 дни", каза Мохамед. Условията са толкова лоши, че съпругата на Мохамед се разболяла и трябвало да прекара две седмици в болница. "Не ни беше позволено да я видим, дори на децата", каза той. "Сега сме заедно, но тя все още не се чувства добре."

Мохамед и семейството му са сирийските кюрди, които бягат от гражданската война.

Докато хиляди бежанци от Сирия, Ирак и други страни в Близкия изток заливат Европа, Мохамед и семейството му се отправили към Русия. Той каза, че са избрали тази страна, защото техни роднини живеят там.

Ситуацията звучи като римейк на филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът", в който се разказва за мъж от Източна Европа, който остава затворен на международното летище JFK в Ню Йорк, заради революция в родната му страна, заради която паспортът му е невалиден.

Подобна, реална ситуация се случи, когато Едуард Сноудън избяга от САЩ и прекара повече от месец на летище в Москва, преди да му бъде предоставено убежище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    0 0 Отговор
    Ужас, няма спасение от тази напаст, кюрдите, навсякъде са тези гризачи!!!!!
  • 2 Чукча

    0 0 Отговор
    Да си бяха седели в страната,не стига че имат подслон,безплатна храна и тоалетна ами имат и претенции.Браво на руснаците.Ще чакат.А нашите дуп/едавци още не минали нелегално границата и хайде за ръчичка в лагера,ама лагер като пансион.Много българи мечтаят за такова място където нямаш разходи за нищо,хранят те че и джобни пари около 300 лв. на месец ти дават.Красота,но не и за българския народ,за него остава мизерното съществуване.В БГ по- добре да си циганин или пришълец .

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чукча":

    Що се правиш на ариец!
    Сигурно и ти в очите на западняците изгреждаш като циганин !
    Това означава ли ,че с теб трябва да се отнасят като към по-низше същество?!
    Ако твоите приятели- чукчите от Москва не бяха помагали със всякакви средства на Асад режима щеше да се смени много отдавна и тази вълна от емигранти нямаше да я има!
    Като не ти харесва тук обирай си крушите и отивай при твоите чукчи. Може да ти обърнат внимание и да те сготвят с ориз.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания