Last news in Fakti

13 Ноември, 2015 23:57, обновена 14 Ноември, 2015 05:02 9 439 18

Париж под атака, над 100 жертви

  • париж-
  • стрелба-
  • взривове-
  • жертви-
  • заложници-
  • франция

Извънредно положение във Франция, затварят границите

Париж под атака, над 100 жертви - 1
Снимки: БТА/ AP

Френската столица Париж под атака. Над 100 загинали и ранени след стрелби и експлозии, разтърсили столицата.

„Ройтерс“ съобщи за най-малко 140 жертви – 100 в концертна зала „Батаклан“ и още 40 в други локации във френската столица.

Към 01:00 часа българско време от Министерство на външните работи на България заявиха, че към момента не е постъпила информация за загинали българи.

Стрелба в ресторант в центъра на града, експлозии около „Стад дьо Франс“ и заложническа криза в зала „Батаклан“ – над 100 жертви, десетки други в критично състояние.

Часове след нападенията шефът на парижката полиция сподели пред „Асошиейтед Прес“, че всички нападатели са мъртви.

Френският президент Франсоа Оланд заяви след координираната атака в Париж, че границите на страната ще бъдат затворени.

От полицията съобщиха, че нападателите в зала „Батаклан“ са се взривили със самоубийствени колани, когато полицаите са щурмували концертната зала.

„Ще бъде обявено извънредно положение. Следващата мярка ще е затваряне на границите“, заяви държавният глава, цитиран от „Ройтерс“.

По време на приятелската футболна среща между Франция и Германия зрителите на „Стад дьо Франс“ чуха експлозии близо до стадиона. 

Съобщава се за три експлозии близо до "Стад дьо Франс", където Франция играеше приятелска среща с Германия. Президентът Франсоа Оланд е наблюдавал срещата, като е бил отведен на безопасно място.

Париж под атака, над 100 жертви

„Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Си Ен Ен съобщи за най-малко шест отделни стрелби и три експлозии в Париж. Френският президент е бил евакуиран на безопасно място на полувремето на мача, който той е наблюдавал на живо.

В зала „Батаклан" - където се е провеждал рок концерт - бяха взети заложници

От префектурата на полицията съобщават, че в района на залата за спектакли се е чула стрелба най-малко три или четири пъти.

Френски журналист сподели, че негов приятел – успял да избяга от зала „Батаклан“ – е заявил, че нападателите вътре са петима или шестима, въоръжени. По време на атаката са споменали Сирия, пише Би Би Си.

Няколко експлозии са чути близо до стадиона, където се играеше приятелската среща между домакините и Германия. Поличейски хеликоптери кръжат в небето над френската столица.

Напускайки стадиона, феновете пееха „Марсилезата“, съобщи Goal.com.

„Шокиран съм от събитията в Париж от тази вечер. Нашите мисли и молитви са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем“, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

„Това е атака не само срещу Париж, не само срещу французите, а атака срещу човечеството и универсалните ценности, които споделяме“, заяви американският президент Барак Обама.

Руският президент Владимир Путин е изказал своите дълбоки съболезнования за „серията от чудовищни терористични атаки в Париж“, заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков пред РИА Новости. 

В социалната мрежа Facebook всеки, който е бил в Париж по време на атаката, може да отбележи „В безопасност съм“.

Париж под атака, над 100 жертви

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроГейски съюз

    5 1 Отговор
    ето докъде се стига от толерантност...
  • 2 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    БРАВО ЧЕ ГО ОТРАЗИХТЕ НАВРЕМЕ
    ТЪКМО ГО ГЛЕДАХ ПО ЕВРОНЮЗ
  • 3 Тодор Пенев

    4 1 Отговор
    нека влизат още нп.....................
  • 4 mediator37

    3 2 Отговор
    Ставам сутринта и какви ужасни новини чета.
    Как може такова нещо да се случи? В европейска столица.
    Меркел, меркел е виновна за всичко. Пусна смъртта в Европа.
  • 5 Пацо

    3 2 Отговор
    Не са бежанците, но сега те ще операт пешкира...

    Коментиран от #14

  • 6 qqqqqq

    3 1 Отговор
    Няма да се учудя и в България някой МОЛ да гръмне. Това което ставаше в арабските държави сега започна в Европа. Тези мигранти искат чрез страх да държат европейците. Европейците да работят а мигрантите да лишперят. И ако някой се възпротиви, бум един терористичен акт.
  • 7 бивш от МВР

    3 1 Отговор
    А сега. И то в момент, в който МС реши да спестява 25 милиона от парите на служителите в Сектор Сигурност, а някои медии насочиха общественото мнение срещу тези служители. Сега нашите умни политици да се оправят. Като служител с петнадесет годишен стаж в МВР, който напуска ведомството, без да има намерение да се отказва от това решение - при никакви обстоятелства, съм обезпокоен от нещата.

    Коментиран от #13

  • 8 statia

    3 1 Отговор
    Съвсем наскоро във "Факти" имаше статия, за това как западноевропейците са сериозно загрижени за това, как бежанците ще зимуват на Балканите. Че не трябвало да се допуска, те да "мизерстват" на Балканите и по всякакъв начин да им се помага, да достигнат заветния рай - Западна Европа.
    Еми да си ги прибират там час по-скоро, а те ще си ги колят и взривяват така от време на време за благодарност!
    Що за гнусна политика е западната политика, питам аз?????
  • 9 Бай хой

    2 1 Отговор
    Къде бяха тия опитни полицаи при стрелбата по съдебната палата бе. Не заслужавате и минимална работна заплата - хрантутници.
  • 10 dombata

    3 1 Отговор
    С това безконтролно нахлуване на всякакви субекти в Европа, какво може да се очаква.
  • 11 WarInside

    4 1 Отговор
    ЕС сами се закопават с тяхните измислени "ЧОВЕШКИ ПРАВА"... пускат всякакви терористи от арабския свят и сега "СКРЪБ И УЖАС" ?!?!? АМИ М...ТА ВИ ...само немските лагери ще оправят нещата...АУШВИЦ за тая измет
  • 12 dombata

    3 1 Отговор
    Целта на тези изроди да сеят ужас и смърт се осъществява с помоща на всички европейски лидери, но те сякаш не го осъзнават.
  • 13 пънкар

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "бивш от МВР":

    А сега,ще те вземат за пазач на някой паркинг.С вас и без вас все тая.
  • 14 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пацо":

    Не са бежанците - децата на предишното поколение бежанци са!
  • 15 раптор

    2 4 Отговор
    Са аз може ли да нарисувам непристойни карикатури? Жалко за французите, но честно казано - заслужили са го техните управници! От 16 до 20ти век се изхранваха с душите на десетки милиони роби от цялото земно кълбо! Така основно се роди техния просперитет! Днес тези черни души се явяват евтина работна ръка, която пак поддържа техния просперитет, за да могат те - французите да се занимават с по-висши дела като карикатури!
  • 16 Волен Сидеров

    3 1 Отговор
    ТОЛКОВА Е ЛЕСНО ДА СПРЕ ТОВА -ДА СЕ ЗАГЪРБЯТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ВСИЧКИ СИЛНИ ДЪРЖАВИ АТАКА МАСИРАНА И ДА ГИ ЛИКВИДИРАТ ВЕДНАГА-толкова е лесно -но явно великите сили имат интереси -ами заслужават си го тогава това-НО-проблема е че го отнася обикновеният народ...
  • 17 ттттттт

    1 1 Отговор
    Десоооооооооооо къде си ма... Къде си да ни обясниш,че Путин е лош--щото избива главорезите---и как Е.С. и САЩ са добрите момчета....

    Коментиран от #18

  • 18 ТЩБ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ттттттт":

    Остави я сега Деса.Има парене,сърбеж и неприятна миризма в интимната област,тръгнала е да си търси Имунохелп.
Новини по държави: