Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 18:03 1 741 2

Разбилият се руски самолет не бил първият избор на Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • бомба-
  • руски самолет-
  • западен самолет-
  • цел

Екстремистите искали да свалят западен самолет

Разбилият се руски самолет не бил първият избор на Ислямска държава - 1
Снимка АП/БТА

Руският самолет, който се разби на Синайския полуостров в края на октомври, не е бил първоначалната цел на екстремистите, съобщи BGR News.

Няколко дни след Парижките атаки, при които загинаха и бяха ранени стотици хора, Русия потвърди, че домашно направено взривно устройство е избухнало на борда на полет 9268 на руската компания MetroJet Flight, убивайки всички 224 пътници. Тогава Ислямска държава публикува снимки на бомбата, взривена във вътрешността на самолета, като каза, че руският самолет не е бил първоначалната цел. Вместо това, екстремистите искали да свалят западен самолет.

Снимка на бомбата, направена от кутийка от безалкохолна напитка, капсул-детонатор и таймер, който задейства детонатора, беше публикувана в последното издание на пропагандното списание "Дабия" заедно със снимки на паспорти и лични карти, принадлежащи на мъртви пътници.

Експерти по експлозивите от цял всят даваха становища относно начина на задействане на бомбата и щетите, които е нанесла. В различни медии се развиваха теории какъв експлозив е бил използван и къде е била поставена бомбата.

Списанието твърдеше, че руският самолет е станал мишена на атентата заради започналата през септември руска кампания от въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

В същото време Ислямска държава обясни, че първоначалната цел на атаката е била друга.

"След като открихме начин да застрашим сигурността на международното летище в Шарм ел-Шейх и преразгледахме решението си да свалим самолет, принадлежащ на една от нациите, които участват в ръководената от САЩ Западна коалиция  срещу Ислямска държава, целта се промени", се казва в съобщение на екстремистите. Един от източниците за сигурност заяви, че ИД първоначално се била насочила към британски пътнически самолет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    0 1 Отговор
    Само дето най-голямата им грешка е че са свалили руски самолет. Сега ще усетят големия!

    Коментиран от #2

  • 2 ВЧЕРА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "dhcp ":

    Те вече го усетиха.Вчера над 300 джихадисти са разтреляли командирите си и са се предали на сирийската армия...