Last news in Fakti

5 Декември, 2015 21:07 8 542 3

10 държави, над които е по-добре да не се лети (Част I)

  • полети-
  • въздушно пространство-
  • държави-
  • забрана
10 държави, над които е по-добре да не се лети (Част I) - 1
Снимка: М. Богданова ©

След взривения руски пътнически самолет над Синайския полуостров редица авиокомпании решиха да забранят полетите си над въпросната територия и да я заобикалят, независимо колко повече ще трябва да платят за гориво и за преминаване през въздушното пространство над съседни държави. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) преди време посъветва авиационните превозвачи да избягват някои държави. С всеки изминал ден техният брой се увеличава.

Синай – висока степен на риск

Редица международни авиокомпании престанаха да летят над Синайския полуостров след катастрофата на руския Аirbus A321 с над 200 души на борда му. Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) съобщи: „Районът, над който е летяла машината, се смята за опасна зона. Самолетите не е трябвало да летят в тази зона на височина под 8 км”.

Иран – висока степен на риск

Някои авиокомпании престанаха да летят над Иран, заради руските въздушни удари по терористични цели в Сирия. Част от превозвачите са получили указания от EASA и Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), в резултата на което са решили да изменят маршрутите на част от полетите си. Сред тях са Austrian Airlines, Norwegian, Qantas.

Ирак – забранена зона

Въздушното пространство над Ирак е разделено на две зони. През 1991 г., след войната в Персийския залив САЩ, Франция и Великобритания обявиха две зони, над които са забранени полетите с цел защита на кюрдите в северен и мюсюлманите шийти в южен Ирак. Съгласно резолюция №688 на ООН от 1991 г., в която се настоява иракското правителство незабавно да прекрати преследването на лица от малцинствата и да поеме ангажимент за съблюдаване правата на човека, гражданските полети над територията на Ирак са забранени.

Сирия – висока степен на риск

Дебатът за това въздушното пространство над Сирия да бъде зона без полети, като че ли е в резултат на няколко фактора – бежанският поток към Европа, военната операция на Русия в Сирия и усилията на американската администрация. Генералният секретар на САЩ, Джон Кери нареди на своите подчинени да се върнат към разработването на план за създаването на зона без полети над Сирия. Влиятелни политици като бившия президент на САЩ Бил Клинтън и президента на Турция Ердоган, отдавна поддържат въвеждането на забраната. Но присъствието на руски военни части в Сирия усложнява създаването на подобна зона.

Афганистан – висока степен на риск

Пострадалата от войни страна се опитва да възстанови авиационната си инфраструктура. 33 млн. USD годишно получава Афганистан от транзитни полети, сочат данните на Министерството на транспорта и Службата по гражданска авиация на страната. В същото време, Афганистан, който е на пътя на много междуконтинентални полети между Европа и Азия, се смята за особено опасна зона за полети. Поради продължителните военни операции и нападения на бойци на територията на страната, FAA предупреждава, че самолети на гражданската авиация се намират под заплахата от ракетно обстрелване. За по-висока степен на безопасност изискването е да се лети на височина над 8 км.

Източна Украйна – забранена зона

Забраната за преминаване над тази част на страната от самолети на гражданската авиация донесе приходи от 200 млн. USD на съседни държави, сред които България, Турция, Румъния, Иран и Русия. И въпреки, че полетите от и към Киев се реализират, след катастрофата на полет MH17 над Донецк през юли 2014 г., украинските авиационни власти и международните авиационни организации преразгледаха своите препоръки по отношение на сигурността като закриха въздушното пространство над Симферопол и Днепропетровска област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арнолд

    1 0 Отговор
    И над България е опасно! Както си летите и небългарите може да ви откраднат самолета за скрап.
  • 2 ТТТТТ

    1 0 Отговор
    Точно над Иран,е най-безопасно...Няма никакво напрежение там.Няма джихадисти които да получават оръжия от САЩ.
  • 3 я съм от село

    0 0 Отговор
    най-опасно е над европа -току виж и те свалили "бежанците"