Last news in Fakti

19 Декември, 2015 13:52 1 111 0

Пожар изключи ядрен реактор в Белгия

  • белгия-
  • пожар-
  • ядрен реактор-
  • аец-
  • тианж

Инцидентът е станал в петък в атомната електроцентрала в Тианж

Първи реактор на белгийската ядрената електроцентрала Тианж е бил спрян в петък вечерта, след като в съоръжението избухнал пожар. Това съобщи белгийската агенция Белга, която се позовава на местния електроенергиен оператор Електрабел.

От компанията са заявили, че инцидентът е станал далеч от ядрените съоръжения и не е повлиял на работниците, обществото или околната среда.

Централата, която се намира на около 70 км от германския граничен град Аахен, често е обект на спорове между Германия и Белгия.

По-рано тази седмица, регионалните държавни органи в Германия протестираха срещу решението на Белгия да рестартира втори реактор на централата след двугодишно изключване. Реактора бе спрян през 2012 г. след като служители откриха микро-пукнатини в циментения му корпус.

Според Германия 40-годишните реактори са заплаха за безопасността, освен това се намират много близо до милиони хора, включително и жителите на 10 големи германски градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: