Last news in Fakti

21 Декември, 2015 11:10 1 574 2

Светът очаква Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН

  • ирина бокова-
  • генерален секретар-
  • оон

Все повече се налагат очакваният за избор на кандидат от женски пол от Източна Европа

2016 г. вече е все по-близо, а с нея и очакванията за назначаването на нов генерален секретар на ООН. Генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова е определяна като кандидата с най-високи шансове за поста според различни международни издания.

Мегън Робтърс, асоцииран директор на Програмата за международни институции и световно управление към Съвета за външни отношения, пише в материал за сайта на Council on Foreign Relations , че в момента се обсъждат нуждата от по-прозрачен процес при избора на нов генерален директор на организацията, призивите за жена на поста и очакванията за избор на кандидат от Източна Европа. Обсъждат се и подробности като структурирането на ясен график по изборния процес, неясните критерии за подбор и дали Съветът за сигурност ще предлага повече от един кандидат на Генералната асамблея. „Тези неясноти, обаче не спират наблюдателите на ООН да оставят своите залози за евентуален победител, като към този момент шансовете са на страната на българката Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО“.

Хърватското издание Jutarnji List пише, че Бокова се очертава като фаворит, след като получи подкрепата на Русия по време на Международния културен форум в Санкт Петербург. Изданието проследява историята на генералните секретари на ООН и припомня очакванията, че този път постът ще бъде поет от жена, което определя като фаворит главата на ЮНЕСКО. Други кандидати за поста са хърватския външен министър Весна Пусич и бившият външен министър на Македония Срджан Керим.

Словенските медии се позовават на хърватските и също определят Ирина Бокова като евентуален фаворит за поста. Все пак там вярват, че словенския кандидат Данило Тюрк би имал по-високи шансове от Весна Пусич.

В Киргизстан определят своя бивш президент Роза Отунбаева като кандидат, който отговаря на всички изисквания за нов генерален директор на ООН. Там подчертават, че в социалните мрежи нейното име се е спрягало, заедно с това на Ирина Бокова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    2 0 Отговор
    Разбира се, че страната ни трябва да е единна и да подкрепи Бокова за ген. секретар на ООН, но нали сме си мръсни, както знаем на Тиквока и Чехльо, фаворитка е Кристалина, която така и не разбрах с какво допринесе за България от финансова гледна точка след многото бедствия от земетресението в Перник, а в последствие всички наводнения, освен да се снимат и позират с част от правителството на Тиквьо , като бяха неденали ботуши и нарамили лопати за снимките.
  • 2 CantaBulgarian

    0 0 Отговор
    Скъпи съграждани, моля харесайте страницата в подкрепа на Ирина Бокова във Facebook на следния линк: https://www.facebook.com/bokovaun/?fref=ts