Last news in Fakti

5 Януари, 2016 07:15 1 326 0

САЩ затвори своя военна база в Етиопия

  • етиопия-
  • сащ-
  • военна база-
  • безпилотни самолети-
  • аш шабаб

Базата бе използвана за операции с безпилотни самолети от 2011 г. насам

Съединените щати прекратяват своите операции с безпилотни самолети в южната част на Етиопия, съобщава АП.

Американската армия използваше базата в Арба Минч, на около 400 км южно от столицата Адис Абеба, за да провежда операции с безпилотни самолети от 2011 г. насам.

По онова време представители на САЩ заявиха пред Би Би Си, че дроновете се използват само за наблюдение, а не за нанасяне на въздушни удари. Те бяха част от усилията на САЩ за борба с тероризма в Източна Африка, насочени към групи свързани с Ал Кайда.

Експерти по сигурността в региона обаче твърдяха, че безпилотните самолети от Етиопия са били използвани за нападения срещу свързаната с Ал Кайда сомалийска групировка Аш Шабаб.

Американски удари с безпилотни самолети са били насочени срещу редица лидери от екстремистката групировка, включително и нейния върховен лидер Ахмед Абди Годане през септември 2014 година.

САЩ все още може да използва своята военна база в Джибути, която все още функционира, за да провежда тези мисии.

Служител от посолството на САЩ в Адис Абеба заяви пред би Би Си, че след разговори с етиопското правителство "стигнахме до взаимно решение, че нашето присъствие в Арба Минч не е необходимо към този момент".

Той добавя, че "е важно да се знае, че нашето присъствие в Арба Минч никога не е трябвало да бъде постоянно".

Етиопия се разглежда като близък съюзник на САЩ в региона. Тя има войници в Сомалия, които подпомагат правителството в борбата му срещу Аш Шабаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА