Last news in Fakti

16 Февруари, 2016 15:58 2 768 7

Иран купува руски самолети Су-30

  • иран-
  • самолети-
  • су-30

Иранската бойна авиация е оборудвана най-вече с остаряла смесица от американски, китайски и руски самолети

Иран е готов да подпише сделка за закупуването на руски самолети Су-30 Flanker. Стъпката е част от програмата на Техеран за модернизация на военните си сили. Това стана възможно, след като режимът на аятоласите постигане със Запада сделка за ядрената програма на страната, съобщи The National Interest.

Закупуването на руски изтребители ще е основна тема от визитата в Москва на иранския министър на отбраната генерал Хюсеин Дехгхан. Той ще обсъди и евентуалната покупка на изтребителите, както и доставката на противоракетна отбранителна система Алмаз-Антей S-300.

„Министър Дехгхан ще обсъди доставката на руски самолети Су-30, защото вярваме, че иранските военновъздушни сили имат нужда от такъв тип изтребители. Ние сме готови за сериозно предвижване по тези въпроси и смятаме, че по време на предстоящата визита ще бъде подписан и договор“, заяви източник от иранското министерство на отбраната пред руското издание „Спутник“.

По-рано иранската агенция Mehr цитира Дехгхан, който заявява, че е време Иран да модернизира своите въздушни сили. Той конкретно говори за руските Су-30, но не посочи с коя версия от самолетите Иран ще иска да се сдобие.
„Днес ние трябва да обърнем внимание на нашите военновъздушни сили и търсим начин да постигнем сделка с руснаците, с които ние ще имаме партньорство за конструирането и производството на реактивен изтребител“, заяви Дехгхан.

Добавянето на всеки вариант на Су-30 ще увеличи значително възможностите на иранските ВВС. Иранската бойна авиация е оборудвана най-вече с остаряла смесица от американски, китайски и руски самолети. Най-модерните машини, с които Иран разполага са американските изтребители Grumman F-14A Tomcats, както и с руски МиГ-29.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    4 2 Отговор
    И каква стана тя? Иран купува руски изтребители и руски ЗРК, Индия купува руски хеликоптери. Обаче сега пак ще се подредят едни писания -некадърници, "ушанки", "алкохолици".
  • 2 Апфа

    3 3 Отговор
    Стана че в стремежа за финансово оцеляване, ще бъдат предоставени върхови технологии в ръцете на неконтролируеми религиозни фанатици, където единствения закон е шериата. Нещо като да дадеш на луд картечница, само че по-страшно.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Монго

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Апфа":

    Щооо? На Пакистан кой му уреди ядрената програма? Там сигурно са
    най-кротките мюсюлмани.
  • 4 falco

    4 0 Отговор
    Ашколсун, остаряла техника ..."само" Ф-14 и МИГ-29, а ние имаме 5 изстребителя, от които вероятно два летят. Да ги ожалиш тия иранци!
  • 5 Бай Коста

    1 2 Отговор
    Да оставим настрана привържениците на форумните истерии. Иран е огромна страна с потенциал, със стара култура и със странния навик да помни дори най-лошите моменти в историята си. Затова са живи над 25 века. Не се изненадвайте, че иска да възстанови част от бойните си възможности, каквото и да значи това. Освен това, преди още да е публикувано тук, има нов пазарлък за цената на петрола, в който са се включили неподозирани за троловете страни. След малко ще спорим дали СА или РФ са клекнали в споразумението.
  • 6 някой

    3 2 Отговор
    Руснаците си продават по старите версии въоръжение.Но и тези версии са достатъчни да направят черен живита на Саудитска Арабия и Турция което е целта.
  • 7 раптор

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Апфа":

    Су-30 се изнася от 16 години насам... Саудитска арабия е бъкана с най-новите западни оръжия, а тя се явява най-голям спонсор на ислямската идея! Те са адски богати, леко прикрити фанатици!