Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 11:20 1 321 3

Турция: ПКК стои зад атентата в Анкара

  • турция-
  • анкара-
  • атентат-
  • пкк-
  • кюрди-
  • взрив

Турция започна въздушни удари по кюрдските позиции след атентата в Анкара

Властите в Турция смятат, че Кюрдската работническа партия (ПКК) стои зад вчерашния терористичен атентат. Това сочат първоначалните доказателства, съобщава Ройтерс.

Според турските медии сириец, свързан с незаконната кюрдска партия, е отговорен за трагичния инцидент, при който най-малко 28 души бяха убити, а 61 ранени.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви пред репортери в четвъртък, че нападението е извършено от сирийски гражданин на име Салех Наджар. Той отбеляза, че турските сили за сигурност са задържали девет души във връзка със смъртоносната атака.

Проправителственият вестник "Йени Шафак" съобщи, че мъжът е бил идентифициран по неговите пръстови отпечатъци. Той е бил регистриран като бежанец в Турция.

Разследващите потвърдиха, че цел на атака са били автобуси, превозващи военни. Колата, натъпкана с експлозиви се взриви точно когато военни автобуси минаваха покрай нея.

Малко след атентата турските военновъздушни сили са провели серия от удари по кюрдски позиции в Северен Ирак. Това заявиха от турският генерален щаб.

"Вчера, два часа след терористичната атака в Анкара, Турция проведе въздушна операция в Хафтанин, Северен Ирак; която продължи един час. Операцията бе насочена към група от 60-70 души, включително лидерът на ПКК", се казва в изявлението.

Турският премиер Ахмет Давутоглу анулира посещението си в Брюксел заради атаката.

В изявление няколко часа след взрива, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви: "Турция няма да се поколебае да използва правото си на самозащита по всяко време, на всяко място, или по какъвто и да е повод."

Никоя групировка все още не е поела отговорност за взрива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 2 Отговор
    Направо се чудя как до сега не можаха да намерят документите за самоличност на атентаторите. Американците намериха документи за самоличност сред стотици тонове стопено желязо и плът от кулите близнаци в Ню Йорк, а турчулята нищо не могат да намерят от една кола и един рейс!
  • 2 наблюдател

    0 2 Отговор
    Ха ха тъпия фес си спретна сам атентат за да има оправдание да бомби кюрдите.Само че ги бомби в Ирак,в Сирия не смее защото руснаците го чакат с нетърпение да си защитава там интересите.
    Ще хвърчат фесове скоро.
  • 3 ай ся

    0 0 Отговор
    скоро султаната на ерго паша ще бъде със свалени потури пред огромните кюрдски гуьове
Новини по държави: