Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 08:00 2 953 9

САЩ и Русия – най-големите износители на оръжие

  • русия-
  • сащ-
  • оръжия-
  • оръжие-
  • вносители-
  • износители-
  • индия-
  • китай

Индия води убедително при държавите, които купуват оръжия

САЩ и Русия – най-големите износители на оръжие - 1
Снимка: БТА/ AP

Съединените американски щати и Русия доставят повече от половината от оръжията в световен мащаб, съобщи ДПА, позовавайки се на проучване на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI).

От общо 58 страни, които изнасят оръжие, Вашингтон и Москва водят в износа – двете страни са доставили повече от половината оръжия в периода между 2011 и 2015 година.

Американците държат 33% от доставките, като основни техни пазари са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция. Бойните самолети представляват повече от половината дял от износа.

Доставките на Русия възлизат на близо една четвърт от общия световен дял. Руснаците продават на 50 държави, като в листата водят Индия, Китай и Виетнам.

Индия държи първото място в класацията на вносителите. За периода от 2011 и 2015 година вносът на Индия възлиза на 14% от световния дял – два пъти повече от наредената на второ място Саудитска Арабия.

Индия е внесла 70 процента от своите оръжия от Русия и се очаква да продължи да разчита на руското въоръжение, въпреки че в последно време се увеличи вносът от САЩ.

Стокхолмският институт посочва, че Китай е все по-способна в произвеждането на собствени модерни оръжия, което да намали нейната зависимост от вноса от други страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 2 Отговор
    "Американците държат 33% от доставките, като основни техни пазари са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция. Бойните самолети представляват повече от половината дял от износа."

    Та нали точно това са страните които стоят зад ДАЕШ(идил). Направо да си кажат че сащ продава оръжие за терористите а Русия на тия които воюват с терористите.
  • 2 mediator37

    2 0 Отговор
    Процентите щяха да са равни, но за този период на два пъти Германия отказа на Саудитска Арабия две поръчки за по 800 Леопарда 2 А6 и 2 А7 и саудитите си внесоха танковете от САЩ. Германците често отказват поръчки по идеологически съображения на терористични режими.
  • 3 kcaniba

    1 2 Отговор
    Разбирам че ФАЩ въоръжават тези, които по резумция са в джихад с цивилизацията!!!
    Жените им са убивани с камъни и нямат право да шофират!!!!
    Турция в лицето на Султан ердоган е пряк съюзник на ДАЕШ!!!
  • 4 antiИДИЛ

    0 2 Отговор
    Ами точнотака си е, както го казва по-доли Бай Хой-ФАЩ продават на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция-точно на страните които подкрепят ИДИЛ.
  • 5 Бай хой

    0 2 Отговор
    А деси цвъка, ли цвъка минуси. Няма какво да каже. Доживяхме и тия същества да не смеят да леят отрова и откровени лъжи.
  • 6 goni

    0 0 Отговор
    То, много хубаво! Ама, би ли обяснил някой защо тия като продават е хубаво, а ние като продаваме е лошо?!:) Не знам защо в мен се прокрадва мисълта че става въпрос не за пари пази Боже, а за много пари!:)
  • 7 Христофор Карамфилов

    2 0 Отговор
    А някога и ние бяхме износители на оръжие.Стигали сме до 1 300 000 000 долара на година.Цели военни заводи заедно с оборудването се изграждаха от наши специалисти в арабският свят.След това се смени системата и ни заставиха външни фактори да се изтеглим от този печеливш бизнес,дори и парите които имахме да получаваме като заеми,не можахме да си ги приберем.Във военната индустрия са концентрирани най-върховите технологии,най-добрите машини,най-високо квалифицираните кадри.Изгражда се трудно,разсипва се лесно ,както при нас.Сега като се чудите защо няма реална икономика,защо държавата се движи от заем към заем.Правителствата сега се хвалят с това,при какви добри условия са успели да получат кредит.Това може да се очаква от една държава която е загубила своя суверенитет,като ,че ли е превзета държава,простила се със своите пазари,суровини,високо-квалифицирани кадри,и национална сигурност.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Христофор Карамфилов":

    https://pbs.twimg.com/media/CbsHmjSWIAAE-wN.png
    Още сме в далаверата макар и за трохички.
    Това на снимката със знака на завод 10 се въргаля някъди из Сирия
  • 9 Чобанов

    0 2 Отговор
    САЩ са терористи, Путин може да е бил дявол ама само той може им се опълчи, както и Чичо Китай, някой ден тези две нации ще управляват света