Last news in Fakti

12 Март, 2016 10:47 17 316 26

САЩ използва самолети от ерата на Виетнам срещу ДАЕШ

  • сащ-
  • самолети-
  • войната във виетнам-
  • ov-10 bronco-
  • ислямска държава-
  • даеш-
  • американска армия

Експериментът има за цел да провери дали по-бавни самолети могат по-добре да пазят гърба на сухопътните войски

САЩ извади част от стария си военен арсенал от прашасалите хангари, за да го използва отново в борбата срещу Ислямска държава, съобщи Си Ен Ен.

Два самолета, на близо 50 години, бяха реабилитирани, за да се борят с ислямистката терористична групировка.

Двата бойни самолети "OV-10 Bronco", от времето на Виетнамската война, са част от експеримент, който иска да установи дали "турбовитловите самолети" са по-ефективни при провеждане на контра операции, заяви военен представител на САЩ пред Си Ен Ен тази седмица.

 В рамките на 82 дни двете антични летателни машини са изпълнили над 120 мисии срещу цели на ИД в Близкия Изток.

OV-10 са били управлявани от екипаж от двама души - един военноморски авиатор и офицер от флота, се казва в доклад на военните.

Експериментът има за цел да провери дали по-бавни самолети като Бронко могат по-добре да пазят гърба на сухопътните войски, които се борят с бунтовниците, отколкото по-технологично напредналите и скъпи изтребители  като F-15 и F-35. Използването на новите изтребители струва до 40 хил. долара на час на военните, за разлика от "OV-10", който харчи скромните хиляда долара.

Пенсионираният военноморски авиатор Крис Хармър похвали реабилитирането на самолетите, заявявайки, че това е "отлична идея."

Хармър, сега старши военноморски анализатор в Института за изследване на война, нарече OV-10 "велик самолет" и заяви, че е вероятно американските пилоти ще се "бият" помежду си кой да лети на него по време на битка.

Към момента САЩ са изпитвали тези самолети в Ирак и Сирия, за да установят, дали те могат да заменят по-скъпите F-15 и F-18, които нанасят повечето удари в двете страни, заяви говорителят на Централното командване капитан Пи Брайън Дейвис пред Daily Beast, който първи съобщи информацията за OV-10 Bronco.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генадий

    2 4 Отговор
    Видяха че матушка извади ръждивците от склада и веднага да изкопират идеята.
  • 2 неутрален

    2 3 Отговор
    Това показва, как САЩ се борят с/у ДАЕШ...
  • 3 goni

    2 3 Отговор
    Абе, икономията си е икономия!:) Щом и тия взеха да пестят не отиват на добре работите!:) Виж Ислямистите не пестят и скоро могат и да почнат да свалят самолети! Щом имат пари все някой ще им достави и оръжие!:)
  • 4 и аз

    2 0 Отговор
    Реабилитирани ли ?? Да не би да са рехабилитирани ? хм
  • 5 НАЙ ГОЛЕМИТЕ ИЗМАМНИЦИ

    3 1 Отговор
    ТИЯ НЯМАТ ЛИ СКРАПАДЖИИНИЦИ .ДАЙТЕ ХЛЯБ И НА ВТОРИЧНИ.
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Толкова е голяма заплахата там, че скоро и техника от втората световна ще е достатъчно ефективна. Защо да използваш лазерно - сателитни технологии, при положение, че бомбардираш индианци.
  • 7 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    НА АМЕРИКА ИМ ТРЯБВА ДА ГИ БОМБАНДИРАТ
    ВСЕ ТЕ ХОДЯТ И ХВЪРЛЯТ БОМБИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ
    НЯМАЛИ КОЙ ДА ИМ ЗАПАЛИ ТЯХНАТА ЧЕРГА А
    ДА ВИДИМ ХУБАВО ЛИ Е И КАК Е
  • 8 по удобно е

    2 2 Отговор
    Не. Просто сега ще си ги свалят сами и после ще направят интрига че някой друг им ги е свалил (който им е удобен за конфликт)... и после да имат оправдание за определени свои действия. И хем няма да губят нови скъпи машини.
  • 9 Някой

    3 1 Отговор
    Пак малоумни коментари. Това са щурмови самолети, не класически изтребители. Основния на САЩ е А-10, а на русия СУ-25. Тези старите витлови имат хляб за подобни мисии. Искат да ползват Ф-вете като многофункционални, но е скъпо и се търсят варианти - алтернативи на А-10 който е единствен. Руснаците си пазят Су-25 и също му търсят алтернатива, вероятно и те имат стара витлова алтернатива.
  • 10 kcaniba

    1 4 Отговор
    ФАЩ уекинко ги е страх ултрамодерните и прескъпи Раптори да не вземат да паднат нещо!!!!)))
    Извадили консевите за борба срещу съюзниците си - хахахахаа

    Коментиран от #14

  • 11 киро

    3 0 Отговор
    А някоя атомна бомба да има прашасала да я извадят ( като тези от Хирошима също вършат работа ) ?
  • 12 бабангида

    2 1 Отговор
    арееее почнахме с икономиите
    нема паре за керосин
  • 13 шруум гъбков

    1 2 Отговор
    а хеликоптерите за какво са... де.а и краварите
  • 14 Спиро

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "kcaniba":

    Пич,
    Не правиш разлика май между щурмови самолет, и изтребител.
    Раптора е изтребител, свръхмодерен и разбира се свръх скъп. Но той все пак е конструиран за други цели, а не за поддръжка на сухопътни операции. Друг въпрос е дали оправдава прекалената си цена. В директно сравнение с EF 2000 Eurofighter във въздушен двубой, май отстъпва. Имаше една статия за ежегодното учение в Аляска, където участват ВВС на различни държави, та там са правили въздушни схватки между USAF и Luftwafe, нещо което не се е случвало от ВСВ насам. Но, както и да е. Бих препоръчал на заинтересованите да си я прочетат. Добре е да знаят преди да сравняват щурмови самолети и изтребители.
    То е като да сравняваш кецове с официални обувки - и двете са добри, но са предназначени за различни цели.
  • 15 ASD

    1 3 Отговор
    Руснаците направиха наследник на Су-25 Су-39. Американците не направиха нищо след А-10.
    Сега вадят някакви вехти железа. Между другото СУ-25, СУ-39, и А-10 имат бронировка на кабината. А тези стари кошници нямат. Така че ако летят ниско ще има доста заминали за скраб с все персонала им. Това е тотална глупост, но напоследък глупостите станаха традиционна политика за краварите.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ASD":

    Алооо, сигурно половината ти роднини са кравари и овчари, но явно избиваш комплекси!

    Коментиран от #18

  • 17 ааааааа

    1 0 Отговор
    тая вечер един Броко е открит в пернишка морга с пренабити номера.
  • 18 Димитър Димитров

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    Аркадаш те нямат както фесофете ви паднаха така и Америката!
  • 19 Спиро

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ASD":

    Сигурно ли е, че "старите кошници" нямат броня на кабината? Не знам много за този самолет, но основно изискване за ниско/бавно летящ самолет над вражески позиции е да бъде брониран. Иначе не би издържал дълго дори срещу противник без авиация, както в случая с ДАЕШ. А за американците е ясно, че са чувствителни на тема "човешки загуби". Едва ли са толкова загубени. Най-вероятно мисиите, които се възлагат на тези самолети са добре премислени, така че да се изключат случайности.
    Постави се на мястото на техните пилоти. Наясно си на какво се качваш и къде отиваш. Ще посмееш ли, ако е безнадеждно?

    Коментиран от #23

  • 20 dexter

    1 2 Отговор
    А защо никъде не отразяват зверствата на Ердоган в кюрдските територии?!

    Коментиран от #21

  • 21 наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "dexter":

    Защото Меркел не дава.Ердоган може да прави каквото си иска и ще му плащат милиарди. А толерастите в Брюксел ще обясняват колко е лош Путин или някой друг лош диктатор.
  • 22 Мишо Бирата

    1 0 Отговор
    САЩ да се бори среку ИД е като майка, която да убива детето си. Това може само български драскач да го напише.
  • 23 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Спиро":

    Чувсвителни са само на книга и в медийте.А за загубеняци са си големи загубеняци и са само един голам балон.А тъпите им пилоти и като цяло всичките им военни та дори и много цивилни са с толкова промити мозъци че по-далеч от носа си невиждат.
  • 24 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Ударила ги е кризата
  • 25 12345

    0 0 Отговор
    Абе май не вървят на добре нещата във ФАЩ. Ако всичко им е наред, защо да си правят експерименти с разни антики? Нали са свръхбогата и напреднала държава - не би трябвало да ги бърка, че ползват скъпи и модерни технологии срещу индианци, защото се предполага, че си имат предостатъчно ресурси. А и ВПК бизнеса трябва да върви.
    Потърсих информация за самолета - никъде не пише, че има бронирана кабина, но не е проблем да я бронират. Със сегашните кевларени и металокерамични технологии може да се направи лека и надеждна броня, която да се подменя при поражения. Но като цяло идеята за поддръжка на наземни операции с хвърчило, което не вдига повече от 600 км.ч ми се вижда малко безумна, като за целта има хеликопери Апачи и т.н.
  • 26 12345

    0 0 Отговор
    Предишната версия (OV-1) е имала бронировка срещу леко оръжие, но:

    OV-10 имел малое время реакции на вызов, оказавшись по этому показателю вне конкуренции. Нарекания вызывали вибрация хвостового оперения на больших скоростях, отсутствие кондиционера и ограниченные способности самолёта в ночное время суток. Экипажи «Бронко» чувствовали себя «незащищёнными» в кабинах с хорошим обзором - возникало впечатление, что каждое огневое средство противника стреляет именно в их самолёт[3]