Last news in Fakti

16 Март, 2016 15:15 3 441 2

Предлагат на Медведев да премести столицата от Москва в Севастопол

  • москва-
  • кремъл-
  • севастопол-
  • столица

Лидерът на Октомврийската революция Владимир Ленин бяга от тогавашната имперска столица Санкт Петербург, страхувайки се от нахлуване на германските войски

Предлагат на Медведев да премести столицата от Москва в Севастопол - 1

На премиера на Русия Дмитрий Медведев е предложено да премести столицата на Русия от Москва в Севастопол, съобщава РИА Новости.

Автор на инициативата е председателят на съвета на директорите на Института за анализ на политическата инфраструктура Евгений Туник.

„Моля Ви, да разгледате въпроса за

преместването на столицата на Русия от Москва в града с федерално значение Севастопол.

Това ще подчертае неговия статус като неотменна част от Русия и ще помогне да се ускори процеса за международното признание на Крим като част от нашата територия“, се призовава в обръщението.

Туник отбелязва, че преместването на столицата в Севастопол ще помогне в развитието на Крим, ръста на населението и строителството на инфраструктурата.

Керченският мост, проблемите с електроподаването и водоснабдяването – всички тези проблеми ще бъдат решени при наличието на политическа воля за даването на Севастопол на столичен статут, обобщава Евгений Туник.

Заместник – председателят на руския парламент Андрей Исаев отрече идеята. „Москва исторически се наложи като столица, която с кръв сме я защитавали от нашественици“, посочи Андрей Исаев.

Самият Евгений Туник се прочу преди време като предложи

изборите в Русия да бъдат отменени до вдигането на санкциите от ЕС и САЩ.

От 1918 г. Москва е последователно столица на Съветска Русия, СССР и съвременна Русия. Лидерът на Октомврийската революция Владимир Ленин бяга от тогавашната имперска столица Санкт Петербург, страхувайки се от нахлуване на германските войски. Това става на 5 март 1918 г.

Москва се споменава за първи път през 1147 г. Според хрониките там се срещат князете Юрий Долгорукий и Светослав Олгович. Тази година условно се приема за година на основаване на града. По това време Москва е незначително градче в отдалечена област с преобладаващо угро-финско население. През 1156 година Юрий Долгорукий, вече велик княз на Киев, построява около Москва дървени стени и ров, заради което по-късно е приеман за основател на Москва.

След оплячкосването през 1237-1238, когато монголците изгарят града до основи и избиват жителите му,

Москва се възстановява и става столица на полунезависимо княжество.

Макар че градът е отново разграбен от монголците през 1293 година, поради изолираното си местоположение той остава встрани от основните направления на техните походи. Възползвайки се от това, поредица амбициозни владетели, започнала с Даниил, най-малкия син на великия княз Александър Невски от династията Рюрикови, превръщат Москва в един от главните политически центрове в руския североизток, наред с Твер и Нижни Новгород.

Хегемонията на Москва е окончателно утвърдена през 1327 година, когато княз Иван Калита нанася поражение на Твер и пренася столицата на великите князе на Владимир-Суздал в Москва. Заедно с това Иван Калита се превръща в главен наместник на владетелите на Златната орда сред съседните руски княжества

и получава правото да събира изплащаните на Златната орда данъци.

През 1389 г. Москва се превръща в обединителен център на руските княжества. През 1547 г. Иван IV приема царска титла. След него обаче настъпва време на междуособици. Установяването на династията Романови през 1613 година довежда до стабилизация. През 1712 г. основателят на руската империя Петър I мести столицата в Санкт Петербург като знак, че Русия иска да се отвори към Запада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешно

    0 1 Отговор
    Нещо не се връзва. Как ще преместят столицата в Севастопол, като Крим е част от Украйна ? Може би в Русия не изучават География ?

    Коментиран от #2

  • 2 а ся

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смешно":

    Крим е част от Украйна , колкото и Косово е част от Сърбия .
    Още дълго време ще бъде част от Украйна , ама по телевизията и в Интернет . Хората гласуваха на референдум и казаха ДА за отцепване . Ако това не беше така , мислиш ли ,че Украинците няма да са подали иск в арбитражния съд . Нали не си си помислил , че живеем 100 години назад в времето и всеки може да си приобщава територии от където му е удобно ?
    Няма значение дали мразим или обичаме Русия . Това е реалността .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания