Last news in Fakti

1 Април, 2016 18:23 1 188 1

Вучич: Национализмът в Сърбия се възражда

  • сърбия-
  • национализъм-
  • александър вучич-
  • воислав шешел-
  • националистическа политика

Някои анализатори смятат, че оправдаването на Шешел може да даде тласък на неговата радикална партия

Премиерът на Сърбия Александър Вучич предупреди за възраждащата се националистическа реторика в региона, само ден след като Трибуналът за военни престъпления на ООН оправда радикалният сръбски националист Воислав Шешел, съобщи Ройтерс.

Вучич, някога близък съюзник на Шешел и негов застъпник в Хага, който прекъсна връзките си с него през 2008 г. и се обърна към проевропейската реторика, заяви, че политиката на Шешел ще навреди на Сърбия и на кандидатурата й за членство в Европейския съюз.

След дълъг съдебен процес, в четвъртък, трибуналът в Хага оправда 61-годишният Шешел, ръководител на ултранационалистическата Сръбска радикална партия, по обвинения в подклаждане на етническа омраза по време на военните конфликти през 90-те години, в които загинаха над 130 000 души.

Оправдателната присъда предизвика объркване сред жертвите и военновременните противници на сърбите в бившите югославски републики и предизвика радост сред редиците на неговите поддръжници, включително в източната босненския град Сребреница, сцена на геноцида от 1995 година.

"Политиката на „Велика Сърбия“ тласка Сърбия назад към миналото, към нестабилността, мъката и икономическите трудности. Тази политика ще ни изолира от всички на Балканите и в Европа", каза Вучич на пресконференция.

"Националистическите сили се възраждат навсякъде и аз ще се боря срещу това с всеки демократични средства", каза той, добавяйки, че съвестта му е честа пред миналото.

"Националистическата политика не е политика на бъдещето, това не е и няма да бъде политиката на сръбското правителство и всички го знаят“, обяви Вучич.

Според него последните решения, взети от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ), Сърбия „отново се намира на политически, икономически и морален кръстопът“.

Някои анализатори смятат, че оправдаването на Шешел може да даде тласък на неговата радикална партия по време на изборите на 24 април. Въпреки това се очаква ултранационалистите да спечелят малък брой места в парламента и да не успеят да оспорят позициите на Вучич.

Въпреки това, Вучич подчерта предизвикателството, пред което е изправена партията му, позовавайки се на неуточнено проучване на общественото мнение, според което може да не е в състояние да сформира коалиционно правителство след 24-ти април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лепа брена

    0 0 Отговор
    Пак ша има бой, йе.ане и српска музика.
Новини по държави: