Last news in Fakti

1 Април, 2016 21:53 977 2

Отложиха делото срещу двамата турски журналисти от Джумхуриет

  • джумхуриет-
  • турция-
  • дело-
  • журналисти-
  • медии-
  • шпионаж-
  • ердем гюл-
  • джан дюндар

По време на днешното заседание пред сградата на съда в Истанбул се събраха много протестиращи

Отложиха делото срещу двамата турски журналисти от Джумхуриет - 1
Снимка АП/БТА

Върховният наказателен съд в Истанбул отложи делото срещу двамата журналисти от опозиционния турски вестник "Джумхуриет", пише в. "Дейли Сабах".

Джан Дюндар, главен редактор на изданието и Ердем Гюл, директор на отдела на вестника в Анкара, бяха обвинени в шпионаж и опит за сваляне на правителството. Ако бъдат признати за виновни ще бъдат изправени пред доживотен затвор.

След второто заседание, което се проведе в петък при закрити врати, заради чувствителността на случая, съдът отложи делото за 22 април.

По време на днешното заседание пред сградата на съда в Истанбул се събра голяма тълпа от поддръжници, които протестираха.

Съдът постанови да не бъдат допускани членове на парламента в съдебната зала, след няколко опозиционни депутати влязоха на процеса, за да следят съдебното производството и отказаха да напусне, въпреки че бяха предупредени от съдиите още на първото заседание.

Двамата журналисти бяха освободени на 9 март след като Конституционният съд излезе с противоречиво решение, в което се казва, че арестите на Дюндар и Гюл нарушават конституционните им права на изразяване.

Двамата бяха обвинени в „шпионаж“ и „разкриване на държавни тайни“ заради публикувана в изданието статия от миналата година, в която се разказва как камиони на турското разузнаване пренасят оръжия в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аферим и машалла

    1 0 Отговор
    Ще го отложат ми, вдигна се много шум и хората се събраха да протестират, пък и в САЩ на Ердоган сигурно му подсказаха че не гледат на тия работи с добро око, тъй че май ще поомекне засега. След като посоката на вятъра се смени много неприятно за фесовете наглия резак разбра че не може да се дърви толкоз много както си иска.
  • 2 Той

    0 2 Отговор
    Дните на Ердоган са преброени.Като го свалят от власт- Руските командоси имат специална заповед....Ще има инцидент.
Новини по държави: