Last news in Fakti

5 Април, 2016 18:38 1 161 0

Ще паднат ли обвиненията за военни престъпления срещу вицепрезидента на Кения

  • вицепрезидент на кения-
  • уилям руто-
  • кения-
  • военни престъпления-
  • международният наказателен съд в хага

Международният наказателен съд в Хага е на път да се произнесе по делото на Уилям Руто

Кенийският вицепрезидент Уилям Руто очаква да разбере дали процесът за престъпления срещу човечеството, който се води срещу него от Международният наказателен съд в Хага, ще бъде прекратено, съобщава Би Би Си

Руто отрича обвиненията в убийство, депортиране и преследване по време на безредиците, които последваха избори през 2007 г. и отнеха живота на около 1200 души.

Адвокатите му искат делото да бъде прекратено поради липса на доказателства.

Руто е един от най-високопоставените политици, който е съден от Международния наказателен съд.

Тезата на обвинението претърпя няколко неуспеха през годините, през които се води делото.

През февруари съдиите от Международния наказателен съд забраниха използването на записи от свидетели, което означава, че предишните записани свидетелски показания не могат да бъдат използвани от прокуратурата.

Няколко ключови свидетели по делото промениха техните показания, което, според прокурорите, се дължи на заплахи и подкупи.

Адвокатите на вицепрезидента смятат, че той трябва да бъде оправдан, защото толкова много ключови свидетели на прокуратурата са се отказали или са променили първоначалните си показания.

Прокуратурата признава, че загубата на свидетели е отслабила делото срещу заместник-президента на Кения, но въпреки това има достатъчно доказателства, за да може процесът да продължи.

Според източници от МНС има няколко възможни сценария: Съдиите могат да свалят всички обвинения, могат да поискат от прокуратурата да помисли за промяна на присъдата или биха могли да отхвърлят аргументите на защитата и да позволят на делото да продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА