Last news in Fakti

9 Май, 2016 16:31 1 092 1

Членове на терористична клетка на съд в Белгия

  • белгия-
  • терористична клетка-
  • съд-
  • терористи-
  • ислямска държава-
  • вервиер

Прокурорите смятат, че групата е била ръководена от Абделхамид Абауд, организатор на кървавите атентати в Париж

Членове на терористична клетка на съд в Белгия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Седем души бяха изправени пред съд в Белгия, по обвинение в принадлежност към група, свързана с ислямистките екстремисти, които атакуваха Париж и Брюксел, пише Би Би Си.

Полицията разби терористичната клетка по време на акция в град Вервиер в източната част на Белгия, през януари 2015 г. Въпреки, че тогава арестуваха 16 заподозрени за връзки с групата, девет от тях бяха пуснати на свобода.

Прокурорите смятат, че групата е била ръководена от Абделхамид Абауд, организатор на кървавите атентати в Париж на 13 ноември. Той бе убит в престрелка, дни след атентатите, които отнеха живота на 130 души.

Сред подсъдимите днес е и 26-годишният Маруан Ел Бали, задържанео време на полицейската акция във Вервиер, при която са убити двама други заподозрени. Адвокатът му заяви в понеделник, че клиентът му е невинен и е бил "на грешното място в грешното време".

Прокурорите заявиха, че членовете на групата се били върнали от Сирия и били на път да извършат терористичен акт, ако не са били задържани по време на анти-терористичната акция. По време на акцията спец частите открили експлозиви и оръжия.

Обвинението е установило, че двамата заподозрени, убити по време на полицейския щурм във Вервиер, са пътували до Сирия през 2014 г., за да се сражават на страната на Ислямска държава.

Щурмът е станал седмица след джихадистката атака срещу офисите на сатирично списание Charlie Hebdo в Париж, при което бяха убити 12 души.

Белгийските прокурори твърдят, че клетката е планирала нападение срещу полицията, но френски командир на спецчастите заяви пред медиите наскоро, че всъщност групата е планирала отвличане и убийство на високопоставен белгийски служител.

Полицията смята, че Абауд е давал нареждания на терористичната клетка по телефона от Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 2 Отговор
    Адвокатът НА ЕДИНИЯ ОТ ТЕРОРИСТИ заяви в понеделник, че клиентът му е невинен и е бил "на грешното място в грешното време". Такива като неговия клиент влязоха 1млн. на грешното място и в грешното време...Смях...
Новини по държави: