Last news in Fakti

10 Май, 2016 23:00 1 095 0

Отлагат ЕкзоМарс за 2020 година

  • марс-
  • екзомарс-
  • отлагат

Това ядоса директора на ЕКА

Отлагат ЕкзоМарс за 2020 година - 1
Снимка: ESA

Европейската космическа агенция (ЕКА) за пръв път предложи да изпрати марсоход към Червената планета през далечната 2005 година, като според предложения тогава план бе определена дата за изстрелване 2011 година. Но с течение на годините изстрелването беше периодично отлагано от 2011 до 2013, после до 2016, след това до 2018 година. В началото на месец май беше оповестено последното отлагане - до 2020 година, съобщава Космос БГ.

Имаме отлагане от почти цяло десетилетие!

Това е разочаровало Жан Вьорнер, директора на ЕКА, съобщава Би Би Си след среща между него и репортери.

"Бях не само изненадан, но и много разочарован когато получих информацията, че отново имаме проблем с отлагане", казва той. "Не исках да приема отлагането в продължение на половин година и прерових ада за да намеря решение, но в края на краищата Игор Комаров (директорът на Роскосмос) и аз се съгласихме, че не е осъществимо да проведем изстрелване през 2018 година".

Стана ясно, че дори се е обмислял вариант марсоходът и поддържащата му екипировка да бъдат изстреляни в космоса през 2019 година, когато няма благоприятен стартов прозорец между Земята и Марс. При този вариант би се наложило марсоходът да чака в околоземна орбита в продължение на месеци, докато стане 2020 година, когато разположението на планетите би позволило провеждането на полет. Надали ще се стигне до подобен развой на събитията - повече престой в орбита означава повече риск от радиационно увреждане на крехката електроника.

Истинският проблем е, че всяко отлагане струва пари. Трудно е да се координира такъв голям проект и да се запазят научните екипи в продължение на години. На хората все пак трябва да им бъде заплатено. Засега двете държави, които най-много са инвестирали в марсохода на "ЕкзоМарс", са Великобритания и Италия.
През юни ще бъдат проведени критични срещи за решаване на съдбата на дълго отлагания марсоход. От първостепенно значение е да стане ясно колко ще струва поредното пренасяне на изстрелването от 2018 до 2020 година. Това е най-важният въпрос.

"Тези, които са довели до отлагането - ние трябва да сме много внимателни да решим дали те ще бъдат удостоени с това да получат още пари", казва Вьорнер. "От моята гледна точка е много странно да кажеш - "Окей, ще свърша работата по-късно и ще получа повече пари за това".
Няма да е преувеличено ако кажем, че самото бъдеще на програма "ЕкзоМарс" виси на косъм, защото много трудно би могло да се съкратят пари от други проекти и да се финансира марсохода. ЕКА не работи на същия принцип като НАСА. Американската агенция е централизирана и пренос на средства е възможен, но ЕКА обединява космическите агенции на много държави и всяка държава си държи на собствените космически проекти. Колкото и да е интересен "ЕкзоМарс" за науката, светът не се върти около него.

Вьорнер казва, че ще проведе дискусии с представители на страните - участнички в "ЕкзоМарс" относно това как могат да се справят със ситуацията и дали могат да се справят с нея.
Той не дава гаранции, че ще успеят да се справят.

Европейската космическа агенция (ЕКА) и Русия все пак успяха да реализират първото изстрелване на програма "ЕкзоМарс" през тази година. Беше изпратен орбитален апарат "Трейс Газ Орбитър" и демонстрационен спускаем апарат "Скиапарели".

Факти.бг припомня, че на борда има и българска апаратура.

Но втората програма, която включва марсоход, наистина виси на косъм и този косъм много скоро ще се скъса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА