Last news in Fakti

13 Май, 2016 14:20 1 342 2

Мисията на ЕС в Средиземно море се проваля

  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • фронтекс-
  • средиземно море

В същото време Фронтекс обяви, че с 90% по-малко бежанци влизат в Гърция

Мисията на ЕС в Средиземно море се проваля - 1
Снимка АП/БТА

Броят на мигрантите, които пристигат в Гърция е спаднал с 90% през април, съобщи агенцията за контрол на границите на ЕС "Фронтекс" в петък. Според нея това е знак, че сделката между ЕС и Турция за бежанците работи, пише Ройтерс.

По данни на "Фронтекс" 2700 души са пристигнали в Гърция от Турция през април, като повечето от тях идват от Сирия, Пакистан, Афганистан и Ирак. Това е спад с 90 процента спрямо месец март.

В същото време в Италия 8370 имигранти са пристигнали по по-дългия и по-опасен път от Северна Африка, добавя агенция. По този маршрут най-голям дял от мигрантите са граждани на Еритрея, Египет и Нигерия.

Според граничната агенция на ЕС няма и следа от промяна в мигрантския маршрут от Гърция до централната част на Средиземно море. Броят на хората, пристигнали в Италия през април е бил с 13% по-нисък в сравнение с март, добавя „Фронтекс“.

Според британската парламентарна комисия обаче военноморската мисия на ЕС за справяне с трафика на хора в централната част на Средиземно море не успява да постигне целите си, пише Би Би Си.

В своя доклад Камарата на лордовете в британския парламент заявява, че Операция "София" "по никакъв смислен начин" не е успяла до този момент да попречи на контрабандистите. Унищожаването на дървените лодки принуди контрабандистите да използват гумени лодки, поставяйки мигрантите на още по-голям риск, се казва в документа, изготвен от комисията за ЕС на Камарата на лордовете.

Операция "София" започна през юни 2015 г. и имаше за цел да спре безпрецедентния наплив на бежанци от Сирия и Ирак към Европа.

Операция беше много полезна за издирване и спасяване на мигранти, но тя "реагира на симптомите, а не на причините" за кризата, се казва в документа. 

По време на операция "София", която носи името на родено по време на една от спасителните й операции сомалийче, са били спасени повече от 13 000 мигранти, съобщи миналия месец ЕС. Въпреки това, участващите в нея съдове нямат право да навлизат в либийски териториални води, където действат много от трафикантите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    1 0 Отговор
    Е какво гумени лодки не можете ли да унищожавате?
  • 2 Чукча

    1 2 Отговор
    Тъпи,тъпи,тъпунгери са европейците.И ние барабар с тях.Какво ще го спасяваш,товариш го на кораба и го връщаш там откъдето е тръгнал.Надали ще има пари за ново пътуване.Само така ще се ограничи нелегалният достъп до ЕС.Който идва по законния начин,с документи и през КПП,моля,да влезе.Останалите-обратно.