Last news in Fakti

25 Май, 2016 09:33 844 0

Афганистанските талибани с нов лидер

  • лидер-
  • афганистан-
  • ахтар мансур-
  • мавлави хайбатула ахунзада-
  • ахтар мансур-
  • талибани

За пръв път движението призна за смъртта на своя лидер

Афганистанските талибани с нов лидер - 1
Снимка АП/БТА

Афганистанските талибани обявиха своя нов лидер, който да замени мулла Ахтар Мансур, който беше убит при атака на американски безпилотен самолет, съобщи Би Би Си.

В изявление, в което за пръв път признават смъртта на Мансур, талибаните посочват за негов наследник Мавлави Хайбатула Ахунзада.

Мансур  загина при нападението срещу автомобила му в събота в пакистанската провинция Белуджистан. Той пое екстремистката групировка през юли 2015 г., заменяйки основателя на организацията и неин духовен лидер Мулла Мохамад Омар.

Мавлави Хайбатула Ахунзада, бе един от заместниците на молла Мансур и бивш ръководител на "съдебната система" на талибаните.

Това което е известно за него е, че той по-скоро е религиозен лидер, отколкото военен командир. Отговорен е за издаването на повечето от фетвите на талибаните.
Той е на възраст между 45 и 50 години и е изживял по-голямата част от живота си в Афганистан, но има доказателства, че е пътувал и в чужбина. Въпреки това, експерти твърдят, че той поддържа тесни връзки с така наречените "Куета шура", лидери на афганистанските талибани, за които се твърди, че живеят в пакистанския град Куета.

"Ахунзада е назначен за нов лидер на Ислямското емирство (талибаните) след единодушно съгласие на Шура (Висшия съвет), като всички членове на Шура се заклеха във верност към него", се казва в изявлението на талибаните.

Негови заместници ще бъдат Мулла Мохамад Якуб, който е син на Мулла Омар, и Сираджудин Хакани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: