Last news in Fakti

16 Юни, 2016 01:15 1 269 0

Как Brexit ще се отрази на другите страни в ЕС

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Възможните варианти според германското списание „Фокус“

Как Brexit ще се отрази на другите страни в ЕС - 1

Британското „не“ на членството в ЕС може да засили желанието на други страни да тръгнат по същия път. Подобни опасения в Брюксел вече се говорят открито след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви неотдавна, че евентуалното напускане на Великобритания може да засили желанието на други „за повече“. Ето възможните варианти на германското списание „Фокус“.

Унгария на дясноконсервативното правителство на Виктор Орбан има планове за провеждането на референдум за бежанските квоти. Будапеща вече подаде иск в Европейския съд с молба да се отмени решението за задължителните квоти, приети от ЕС миналата година.

Brexit предизвика дебати за Czexit. Според чешкия премиер, социалдемократът Богуслав Суботка ако британците кажат „да“ на напускането, това ще предизвика „вълна от национализъм и сепаратизъм“ в цяла Европа. Според наблюдателите тази тема ще доминира на предизборната борба за парламентарните избори в Чехия през 2017 г.

В Полша според списание „Фокус“ няма инициативи на правителството за провеждане на референдум. Полската партия „Кукиз-15", представена в Сейма, събира подписи в подкрепа на референдум за мигрантските квоти.

През април холандците вече се изказаха срещу споразумението за асоциирането на Украйна към ЕС. Тези евроскептици, които постигнаха провеждането на този референдум, сега агитират за референдум и за „Nexit”, макар че в Холандия това е невъзможно, защото референдум се прави само за неподписани документи.

Списание „Фокус“ споменава Франция и призивите на Мари Льо Пен, която също иска Франция да напусне ЕС. В Естония, Латвия и Литва идеята за „единна Европа“ има повече привърженици, но и тук са възможни кризи са хранителна почва за евроскептиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: