Last news in Fakti

21 Юни, 2016 16:14 21 858 28

Пуснаха във вода най-големия ядрен ледоразбивач в света

  • пуснаха-
  • във вода-
  • ядрен-
  • ледоразбивач-
  • света

Това стана с церемония в Балтийския завод в Санкт Петербург

Пуснаха във вода най-големия ядрен ледоразбивач в света - 1

Първият ядрен ледоразбивач „Арктика“ по проект 22220, строящ се по поръчка на руската държавна корпорация „Росатом“, бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Ледоразбивачът „Арктика“ е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове (в това число и с голям тонаж) и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика.

Конструкцията му позволява да се използва както в арктическите води, така и в устията на полярни реки. Може да се използва за теглене на буксир на съдове и други плаващи съоръжения през ледове и чисти води, да оказва помощ  и да изпълнява спасителни дейности.

Ледоразбивачът „Арктика“ ще бъде задвижван на основата на пара, произвеждана от два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт, специално разработени за този плавателен съд. Основни характеристики на съда са: - мощност – 60 МВт, скорост – 22 възела, дължина - 173,3 м, ширина – 34 м, височина – 15,2 м, максимална ледопроходимост – 2,8 м, пълно водоизместване – 33 540 т, предвиден срок на работа – 40 години, численост на екипажа – 75 човека.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта  22220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Основният район на работа на ядрения ледоразбивач „Арктика“ ще бъде западните части на Арктика, в Баренцово, Печорско и Карско море.

Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс.

В церемонията взеха участие председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко, генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, генералният директор на „Балтийски завод – Съдостроене“ Алексей Кадилов и други.

Пред няколко хиляди зрители Валентина Матвиенко разби в борда традиционната бутилка с шампанско. „Днес за ядрената промишленост на Русия е знаменателен ден. От Балтийския завод излезе най-мощният и голям ядрен ледоразбивач в света – „Арктика“.

В своето приветствие Сергей Кириенко отбеляза: „Днешното мероприятие е във всички смисли огромна победа! Извършена е огромна работа и днес аналог на такъв ледоразбивач като „Арктика“ няма в света. Благодаря на екипа на Балтийския завод, всичко бе направено по график и към края на 2017 г. „Арктика“ ще влезе в строя. Този ледоразбивач по своите характеристики е най-съвременният, в него са реализирани всички технически възможности, които никога по-рано не са използвани при други водни съдове.“

„Поздравявам всички балтийци с пускането на вода на този ледоразбивач. Сега пред нас стои не по-малко важната задача да построим два серийни ядрени ледоразбивача по този проект“, заяви Алексей Кадилов.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    21 4 Отговор
    Мдаа! Руснаците си искат севера! Интересно какъв ще бъде отговора! Ако, има такъв разбира се! Май, другите са готови да го прежалят!:)

    Коментиран от #27

  • 2 матросов

    4 16 Отговор
    абе, що няма мостик? изобщо що няма нищо над палубата? нещо май не е достроен :)

    Коментиран от #3, #23

  • 3 кроко

    4 24 Отговор

    До коментар #2 от "матросов":

    Това май е само коритото. И не зам що го пускат на вода, при положение, че има от сега на татък година и половина да го пълнят. Сигурно има и по умни начини да го тестват дали не потъва, ама пък нали тряабва да се бият в гърдите!

    Коментиран от #28

  • 4 ленин

    8 8 Отговор
    Калина,
    Атомни ледоразбивачи има от почти 60 години.Може да е най-големия,но със сигурност не е първият.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ленин":

    атомни може и да има ама тоя бил първия ядрен(каквото и да значи това)

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НИКИ

    5 46 Отговор
    Руснаците са изтикани в ъгъла и не са желан партньор в топлите морета. За това са принудени пряко силите си да строят безумни съдове с цел да си осигурят някакъв излаз на море и дистрибуция на добитите там полезни изкопаеми с които и се налага да се издържа!

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Кольо

    31 1 Отговор

    До коментар #7 от "НИКИ":

    Е не бях чел по голяма простотия от твоя коментар!
  • 9 ФАКТ

    27 1 Отговор
    Америка и тя щяла да пуска амааа ....... им трябвало още поне 10 годики.

    Коментиран от #11

  • 10 onq s konq

    5 18 Отговор
    На тоя "ледоразбивач" задължително трябва да се гледа като на плаваща дегизирана ЯДРЕНА БОМБА,предназначена в даден момент да се взриви изненадващо до "некои брегове"!

    Коментиран от #16, #20

  • 11 antimediator

    7 18 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Да, ама на американците и колите и хладилниците са два-три пъти по-голями !!
    Панимаеш?!

    Коментиран от #24, #25

  • 12 Бай хой

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "НИКИ":

    Ники, чалгата не прощава, да знаеш.
  • 13 kcaniba

    19 8 Отговор
    Държава - Лидер в атомният флот, иновациите в атомоходите, и автономните атомни електростанции!!!
    изтикани, блабла.. къде сте, мишоциии!!???
  • 14 пич

    5 9 Отговор
    Не завиждай на брадърите, ние също имаме огромни успехи в корабостроенето! Например, 40 години след строежа на "Дръзки", той сам успя да съсипе цялата отбрана на Либия, бе да има вражздебни намерения там - бе отишъл само на мироопазваща мисия и стоя извън териториялни води на Либия. Но след като Садам Хюссейни е чул за този велик ледоразбивач, паднал от креслото и умрял - за ужас на всички.....от смях. Това обърка тотално военната стратегия на НАТО, ошашави нашите стратегически съюзници - как така тия българи без корабостроителна индустрия, без кораби, само с една фрегата сразиха цяла държава? Кой да повярва, даже и ние? Това очевидто ошашави и бллрадърите от Рашън и те втресени от тази морска мощ на бившата Задунайская губерния решиха, че техните атомни лодки са недостатъчни за да се справят с това чудо на техниката и науката, което бе огишло на плаж, а съсипа цялата отбрана на Либия, взеха, че в отговор построиха няколко подводни атомни лодки, няколко ракетни крайцера, а сега и ледоразбивач? И родният ни Главнокомандуващ, възгордян от толкова видна военна мощ, ккавато явно притежаваме, дори и самияят той учуден от това, реши, от скромност, че трябва Румъния, Турция, Бълхария, Украйна и изобщо НАТО, да създаде Черноморски флот точно за борба срещу Россия? Това така изненада русснаците, че те треперейки от "радост" веднага насочиха насам Калининградска батарея, а явно и новият ледоразбивач, ще бъде прекръстен в "София", в чест на такъв страшен военноморски противник, каквито се окаозаха родните ни части, които не могат опази дори един селяндур от крадливи мутри ала Очите, ала битови мангалския банды, че създадоха този малък, но пъргав кораб, которы ще първопир до Арктика, но идеята е да стане туристическа дестинация Масква-Варна, ако случайно купиим с оръфаният си от лапачите бюджет и юрофуундс? И сега в щаба на Русскага федерация пресмятат колко ли дена би издържало това малко корабче, плавайки към великият ни черноморский флот, който сега ще се предислоцира в Румъниън, за да ни пазел от руснаци, а забрави да ни опази от политическия главанаци? Е, поживем, увидим! - четох израза в една руска книга. но си е валиден и до сега. Абе това корабче си го бива...ако искат брадърите да го трампим за панелката и Ладичката и дори вилата ще дам подарък? А аз ще емигрирам далеч от триото БСП-ДПС-ГЕРБ-ОДС-...и ще си отдъхна за пръв път на полюсаа от ЛАПАЧИТЕ. Оки?

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 15 Ютутунска Юхахаха

    4 22 Отговор
    Аре ве голяма новина - направили ледоразбивач! Те хората вече измислиха глобалното затопляне и парниковия ефект, а тея ще къртят лед за коктейли. Най-смешното е, че имат и ВКС (Въздюшно Космически Войски) и това на фона на Междузвездни войни и Стар трек са направо жалки...
  • 16 дсжцзь

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    ходи се прегледай
  • 17 ооох

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "пич":

    как не те мързя да пишеш толкова
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да живее Русия

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Първият атомен ледоразбивач в света е "Ленин":
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%87_%E2%80%9E%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%E2%80%9C
  • 20 Veni

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Не се излагайте!!!
  • 21 Боби62

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "пич":

    .....абе .... Пич дате питам .
    Ти добре ли си, или ще де опрамиш ?
    п.п. ... не ми отговаряй ! Въпросът ми е риторичен. Ако ма разбираш рийш ли.

    Коментиран от #22

  • 22 Боби62

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Боби62":

    ...ще се оправиш....
    имах в предвид .
    ..не / де опрамиш /
  • 23 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "матросов":

    Бързат за изборите,които са много скоро.А на фона на американските атомни самолетоносачи,направо е като спасителна лодка.
  • 24 Dawnless

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "antimediator":

    Май не гледаш мащабно. А на дребни коли и др. такива.
  • 25 Dawnless

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "antimediator":

    Май не гледаш мащабно. А на дребни коли и др. такива.
  • 26 Dawnless

    2 0 Отговор
    До редактора: пише се 1 възел, но няколко възла. А не възЕла. Това се отнася само за скорост на кораб.
  • 27 СТАРОТО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    ХА,ЧЕ СЕВЕРА САМО РУСКИ,ЛИ Е ,БРЕ?
  • 28 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    как защо ...в чест на изборите и другаря им Путлер...най-най-най- големия ледоразбивач в света...то е защото други не са искали да го построят, ама нали е Руско ...трябва да е най....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания