Last news in Fakti

24 Юни, 2016 14:40 2 954 0

Юнкер: Великобритания трябва да напусне възможно най-скоро (видео)

  • великобритания-
  • жан-клод юнкер-
  • ес-
  • brexit-
  • напусне

Председателят на Еврокомисията бе категоричен, че Brexit няма да доведе до края на ЕС

Юнкер: Великобритания трябва да напусне възможно най-скоро (видео) - 1
Снимка АП/БТА

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС.

"Британският народ изрази желанието си да напусне. Ние съжаляваме, за това решение, но го уважаваме", заяви Юнкер.

Той подчерта, че британското правителство трябва да започне преговори за прекратяване на отношенията си с ЕС "възможно най-скоро, колкото и болезнен да е този процес".

Макар да не е сигурно, че ЕС има някакви правни средства, с които да принуди Великобритания да започне преговори, в рамките на процедурата по член 50, Юнкер заяви: "Очаквам Франция и Германия да заемат много ясна позиция, тъй като е ясно и очевидно за всички, че това положение на несигурност, в което се намираме в момента не може да продължи твърде дълго. Ние трябва да ускори нещата."

Юнкер лаконично, отхвърли предположенията, че Brexit е спусъка, който ще доведе до разпадането на Европейския съюз.

Запитан дали оттеглянето на Великобритания е началото на края за ЕС, той отговори с една проста думичка: "Не", от която присъстващите на пресконференцията избухнаха в аплодисменти.

"ЕС от 27 държави-членки ще продължи да съществува, ЕС е общата рамка на нашето бъдеще", добави той.

Дългогодишният лидер на ЕС проведе пресконференция след срещата си с други трима лидери в ЕС: Председателите на Европейския съвет и Европейския парламент Мартин Шулц и Доналд Туск, и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която в момента председателства ротационно председателство на ЕС.

Председателят на Еврокомисията каза още, че е "лично огорчен" от решението на Великобритания да напусне, но настоя, че Европа ще остане силна и единна. "Това е безпрецедентна ситуация, но ние сме обединени около нашата позиция. Ние ще бъдем силни."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА