Last news in Fakti

16 Юли, 2016 07:14 7 579 4

Нощта, в която изтребителите летяха ниско

  • турция-
  • изтребители-
  • преврат-
  • ердоган-
  • жертви-
  • военни-
  • истанбул

Световните лидери изразиха загрижеността си за случващото се в Турция

Нощта, в която изтребителите летяха ниско - 1
Снимки: БТА/ AP

 „Изминалата нощ бе кошмар за Турция. За първи път хората чуваха изтребители да летят толкова ниско“ - по този начин кореспондент на Би Би Си описа събитията през изминалата нощ в южната ни съседка.

Военни направиха опит за преврат. От турското външно министерство обявиха, че президентът и правителството са поели контрол. Ведомството съобщи, че „клика от въоръжените сили“ е отговорна за събитията, при които загинаха десетки.

В столицата Анкара са били убити най-малко 42 души при сблъсъците, жертви има и в Истанбул. Съобщава се за няколко експлозии.

След кацането си на летище „Ататюрк“ турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция вече не е същата държава и обеща да прочисти армията.

Министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм заяви, че 120 души са били арестувани в неуспелия преврат.

През изминалата нощ световните агенции написаха, че правителствен изтребител Ф-16 е свалил хеликоптер, използван от метежниците.

Световните лидери изразиха загрижеността си за случващото се в Турция и призоваха за бързо връщане към конституционния ред в страната.

Въпреки че все още не е ясно кой стои в дъното на преврата, като отговорник за него се посочва живеещият в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен.

В ранните часове на днешния ден правителствените сили си възвърнаха и контрола над летище „Ататюрк“, където двама българи бяха блокирани.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви след спешна среща в Министерски съвет, че нашите власти се опитват да се погрижат за всеки един български гражданин в Турция.

От външното ни ведомство пък съобщиха, че ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“ са били затворени от турска страна.

В ранни зори Си Ен Ен Тюрк показа кадри на войници на „Босфора“, които се предават на правителствените сили.

Нощта, в която изтребителите летяха ниско

Вижте снимки от опита за преврат в южната ни съседка: 

Нощта, в която изтребителите летяха ниско

Нощта, в която изтребителите летяха ниско

Нощта, в която изтребителите летяха ниско


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маурчи IV

    0 0 Отговор
    Писувах ази у другата тема.
    Ататюрк вентилатор у гробищата стана.

    ======
    След кацането си на летище „Ататюрк“ турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция вече не е същата държава и обеща да прочисти армията.
    ======

    Айтъй. Сега че стане главен диктатор проклетия едрдоганя!

    Баят добре му доде тва!
  • 2 пропо

    0 0 Отговор
    А дали сам не си го е скалъпил как мислиш? Да или по-вероятно да.
  • 3 SAS

    0 0 Отговор
    Това му беше последно предупреждение на джуджето.Следващият път ЦРУ ще се погрижи да няма пропуск и ще се назначи по разговорлив фес да управлява.Ако не е разбрал намека Ердоган ще му го забият директно в ислямистката тиква.
  • 4 АУУ

    0 0 Отговор
    Световните лидери са малоумни!
Новини по държави: