Last news in Fakti

21 Юли, 2016 00:03 4 854 6

Русия предупредила Турция, че се готви преврат

  • турция-
  • русия-
  • преврат-
  • предупреждение-
  • ердоган

Руските служби уведомили турската Национална разузнавателна организация (MIT)

Русия предупредила Турция, че се готви преврат - 1
Снимка: БТА/ AP

Русия предупредила турските власти, че в страната се готви преврат, съобщи иранската агенция Fars, позовавайки се на дипломатически източници от Анкара.

Руската армия в региона е засякла обмяна на кодирани съобщения, показващи, че се подготвя преврат срещу управляващите.

От разменените съобщения между метежниците станало ясно, че към хотела на Реджеп Ердоган в Мармарис ще потеглят няколко военни хеликоптера да „арестуват или убият президента”.

Руските служби уведомили турската Национална разузнавателна организация (MIT) за готвения преврат.

Дипломатическите източници съобщиха, че на руската база „Хмеймим” в Сирия е разположено разузнавателно поделение на руските служби, което е оборудвано с най-модерни системи за събиране на подобен род информация.

Факти.бг припомня, че дипломатическите отношения между Турция и Русия претърпяха срив след свалянето на руския бомбардировач Су-24 през миналата година.

В края на миналия месец турския президент Реджеп Ердоган се извини на Русия за инцидента.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че през месец август ще се проведе среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган на руска земя.

Дипломатическите източници заявиха, че Ердоган е направил промяна във външната си политика само седмица преди опита за преврат, което е провокирало „няколко чужди страни да обещаят подкрепа за армията да осъществи преврат”. Същата тази промяна е спасила Ердоган, защото не е ясно дали в противен случай руските служби са щели да информират турските власти.

Според доклад на „Ал Джазира” метежниците планирали да започнат преврата около 03:00 на 16 юли (събота). Въпреки че в него не се посочва какво ги е накарало да го издърпат с няколко часа напред, се предполага, че планът им е бил разкрит и поради тази причина са решили да действат по-рано.

Също така се посочва, че метежниците планирали да отвлекат или убият Ердоган, изпращайки хеликоптери към хотела му в Мармарис, но президентът е напуснал мястото 44 минути преди пристигането им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    3 0 Отговор
    разбира се, Русия предупредила Турция ... а САЩ мълчаха и подкрепяха преврат ....и така може да се спекулира без край...А България предоставила политическото убежище на Султана ,но то му се разминало...Това се казва пълнеж за медии..

    Коментиран от #3

  • 2 123

    1 0 Отговор
    Ха! Ново пет! Руснаците подложили динена кора на САЩ!
  • 3 123

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "шшш":

    Те (САЩ) несамо подкрепяха преврата! Те го организираха!
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Хит в нета: Опит за преврат в България по часове и минути:
    http://travell.blog.bg/regionalni/2016/07/18/hit-v-neta-opit-za-prevrat-v-bylgariia-po-chasove-i-minuti.1465351
  • 5 simonm

    1 0 Отговор
    Хубав виц ,почти като факт
  • 6 все едно

    0 0 Отговор
    Това за преврата в България, наистина си е като реалност
Новини по държави: