Last news in Fakti

21 Юли, 2016 10:32 952 0

На хоризонта се зададоха избори в Македония

  • македония-
  • избори-
  • парламент

На 11 декември ще се гласува за нов парламент

На хоризонта се зададоха избори в Македония - 1

След седмици на безплодни сделки и пазарлъци четирите основни партии в Македония в сряда късно вечерта са постигнали съгласие за работата на парламента и подготовката на парламентарните избори, съобщава в. „Утрински вестник“.

Четирите партии са се договорили до 15 дни да бъдат приети промените в Закона за изборите. До 31 август трябва да минат в пленарна зала и промените в законодателството на медиите и за евро-атлантическата интеграция на страната.

Промените трябва да гарантиран независимостта на медиите в страната и създаването на на 24 часов телевизионен канал на албански език.

На 31 август политическите лидери трябва да се съберат, за да оценят ситуацията и да обсъдят насрочването на изборите, уточнява македонският в. "Дневник".

В момента се обсъжда датата от 11 декември за провеждането на предсрочни избори за парламент. Сто дена след това трябва да бъде съставено новото правителство на Македония. Преди изборите ще има и ново временно правителство. В него трябва да влязат нови лица.

По време на разговорите правителството и опозицията бяха силно разединени по отношение правомощията на вътрешния министър във временното правителство, както и да бъде назначен човек от опозицията. Новото споразумение възстанови правомощията на министъра да прави назначения. Те се отнасят до 15-тина ключови фигури във ведомството.  

От началото на годината партиите в Македония не могат да се договорят за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Насрочената за 5 юни дата се провали заради разногласия.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: