2 030 2

Русия е благодарна на Словения

Путин пристигна в Словения

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

След като кацна на летището в Бърник, Путин се отправи към Кранска гора, където ще присъства на церемония по случай 100-годишнината на руската църква във Вршяк, посветена на загиналите руски войници през Първата световна война.

Путин заяви, че по време на планираната среща между него и словенския му колега Борут Пахор, ще бъдат обсъдени нови перспективни проекти за развитие на двустранните отношения.

"Днес, по време на разговорите с президента, ние със сигурност ще обсъдим нови дългосрочни проекти за развитието на нашите отношения като цяло", каза руският президент на церемонията в руския параклис.

Русия и Словения споделят обща позиция относно недопустимите опити да се пренапише историята и ще работят съвместно за укрепване на сигурността в Европа и по света, заяви още руският президент.

Владимир Путин благодари на Словения, че е запазила паметта на загиналите руски войници.

През 1995 г. руският параклис получава статут на паметник на културата, защитени от държавата. През 2005 г., в непосредствена близост до параклиса е изграден мемориален парк и местността преминава под егидата на словенското министерство на културата.

Руският държавен глава ще присъства и на откриването на нов монумент в Любляна в памет на съветските войници, загинали на територията на Словения в двете световни войни.

"Това ще ни напомня за решителния принос на Съветския съюз в освобождението на Европа от нацизма", каза Путин.

Словения


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • kcaniba
  Отговор
  1 00:07  31.07.16
  СЛАВА!!! Словянство!!! Слово!!!
 • КГБ
  Отговор
  2 22:54  01.08.16
  Вечна ПАМЕТ И ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ!!! Дъжим им просто едно уважение!

Напиши коментар:


Публикувай