Last news in Fakti

4 Август, 2016 10:05 1 469 0

Австрия поиска да се спрат преговорите на ЕС с Турция

  • турция-
  • ес-
  • членство-
  • преговори-
  • присъединяване-
  • австрия-
  • кристиан керн-
  • фикция

Керн определи преговорите за присъединяване в съюза като „дипломатическа фикция“

Австрия поиска да се спрат преговорите на ЕС с Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз трябва да обмисли спиране на преговорите с Турция за членство в общността. Това заяви австрийският канцлер Кристиан Керн пред телевизия ORF.

Според него има демократични и икономически несъответствия между Брюксел и Анкара.

Керн определи преговорите за присъединяване в съюза като „дипломатическа фикция“ и добави, че ще повдигне въпроса по време на срещата на Европейския съвет в средата на месец септември.

Канцлерът на Австрия заяви също така, че турската икономика е далеч от средното ниво за Европейския съюз. Керн подчерта, че демократичните стандарти в Турция не са достатъчни.

След опита за военен преврат в Турция европейските лидери осъдиха метежа, но призоваха турските власти да спазват закона и правата на човека.

Реджеп Ердоган, от своя страна, заяви, че ЕС не може да съди страната му. „Хубаво ще е г-жа Могерини първо да дойде в Турция и тогава да съди. Когато в Париж стане нещо подобно и загинат хора, всички отиват там да видят какво става. Тук се направи опит за нарушаване на демокрацията, никой обаче не дойде“, заяви държавният глава.

Лидери от ЕС обявиха, че ако Турция върне смъртното наказание – каквито планове разкриха властите – то трябва да забрави за членство в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: