Last news in Fakti

12 Август, 2016 03:00 2 060 0

Палестинският конфликт бушува и в Google Maps

  • google-
  • google maps-
  • палестинският конфликт-
  • палестина-
  • карти-
  • протест-
  • конспирация-
  • израел

Google отхвърли обвиненията, че е изтрил вризка към Палестина от своите карти, защото подобен етикет никога не е съществувал

Палестинският конфликт бушува и в Google Maps - 1
Снимка АП/БТА

Палестински журналисти протестираха в края на миналата седмицата, заявявайки, че Google е премахнал маркера на Палестина от своето приложение за карти. Уеб гигантът обаче съобщи, че етикет с името на Палестина никога не е съществувал на неговите карти, пише израелският вестник "Аарец".

Журналистите видяха отстраняването на името "Палестина" като част от мащабния израелски план за отхвърляне на палестинското съществуване.

Кампанията бе качена в Туитър под хаш таг #PalestineIsHere (Палестина е тук).

"Форумът на палестинските журналисти осъжда престъплението по заличаването на името на Палестина, извършено от Google и призовава компанията да отмени решението си и да се извини на палестинския народ", гласи част от изявлението на палестинските журналисти, качено в интернет на 3 август.

"... Този ход има за цел да се фалшифицира историята, географията, както и правото на палестинския народ да има родина. Това е един неуспешен опит да се фалшифицира паметта на палестинците и арабите по света", продължава протестната нота.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Google не е променял маркерите в региона, отбелязани на картите му, а резултатите от търсенето си остават все същите, както и преди пет месеца, когато думата Палестина не се е появявала на картите, в които са включени Западния бряг и Газа.

Интернет гигантът заяви, че оплакванията срещу него са неоснователни. "Ние никога не сме имали маркер "Палестина" на картите в Google Maps", заявиха от компанията. Въпреки това Google призна, че е открил грешка, която е изтрила Западния бряг и Ивицата Газа и се работи по възстановяването на данните.

Палестинският протест поражда някои интересни въпроси за силата на картографските технологии. В опитите си безстрастно да документират физическия свят в мрежата, технологичните компании често определят формирането на нашето разбиране за него.

Палестинският конфликт бушува и в Google Maps


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА