Last news in Fakti

15 Август, 2016 22:11 999 1

Расистко изказване може да струва 10 млн. шекела на израелски управник

  • израел-
  • дискриминация-
  • расизъм-
  • изказване-
  • долна галилея-
  • араби-
  • дело

лидерът на регионалния съвет в Долна Галилея заяви, че не иска араби в обществените басейни

Расистко изказване може да струва 10 млн. шекела на израелски управник - 1
Снимка АП/БТА

Съдебно дело за 10 милиона шекела бе заведено срещу израелски управник, заради расистко изказване, съобщава в. "Times of Israel".

Две седмици, след като лидерът на регионалния съвет в Долна Галилея - Моти Дотан заяви, че не иска араби в обществените басейни, с което предизвика вълна от възмущение, той се оказа подсъдим в дело за расизъм и обида.

Организацията "Коалиция срещу расизма" е внесла документи срещу Дотан в Окръжния съд в Назарет в неделя, съобщи Канал 2.

Ищците твърдят, че целокупното арабско население на Израел има право да поиска обезщетение за възможна дискриминация.

В интервю за радиостанция Kol Chai, на 28 юли, Дотан, който отговаря за няколко кибуца и еврейски градове в Галилея, каза: "Аз не мразя арабите, но не ги искам в моите басейни. Аз също не ходя в техните басейни."

Обяснявайки, че възгледите му са отражение на "културни различия", а не на расизъм, той цитира различията в културата на обличане и "културата на хигиена."

По-късно, в своята Фейсбук страница, Дотан се извини "на всеки, който се е почувствал обиден" от неговите забележки.

Арабски обществени дейци и политици в страната призоваха съдът да разгледа публично възгледите на Дотан и поискаха той незабавно да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре казано

    0 0 Отговор
    Прав е човека. Май само евреите са ги разбрали какво точно представляват.