3 350 11

Китай отвори най-високия и дълъг стъклен мост в света

Той се издина на 300 метра височина и е дълъг 430 м.

Снимки Синхуа и АП / БТА
Снимки Синхуа и АП / БТА
Милена Трачева

Най-високият и дълъг стъклен мост в света най-сетне бе отворен за посетители в централен Китай.

Той свързва две планински скали, известни като планините Аватар (едноименният филм е заснет тук) в  националния парк Чжан-цзя-цзе, провинция Хунан.

Мостът в цифри

Завършен през декември, той е дълъг 430 метра и широк 6 метра.

Съставен е от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра.

Той може да издържи едновременно 800 посетители.

Мостът, проектиран от израелския архитект Хаим Дотан, е струвал на китайското правителство 3,4 милиона долара, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

В края на миналата година бе съобщено, че грандиозното архитектурно чудо ще бъде открито до 1 май 2016 г. Процесът по изграждането му обаче се забави заради проливните дъждове, които се изсипаха над района.

Но безопасен ли е мостът?

Този въпрос се завърта в умовете на всички, който види стъклената конструкция.

За да демонстрират устойчивостта му, през юли строителите организираха специално шоу, в което по стъкленото съоръжение премина 2-тонен камион. В друга демонстрация един от работниците направи опит да счупи с огромен чук един от панелите, от които е изграден мостът. Освен тези показни демонстрации, строителите са подложили моста на множество изпитания за безопасност, устойчивост към измененията на температурата и на вятър.

Стъкленият мост вече постави световен рекорда за архитектура и строителство.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тошибиян
  Отговор
  1 19:12  20.08.16
  Къде са хората в комунистически китай а само тука плюем по комунизма че бил изкривен строй

  Коментиран от #6

 • mediator37
  Отговор
  2 20:06  20.08.16
  Мислех аз да го кажа, ама ето , че са ме изпреварили. Но пак ще го кажа по моя си начин. Хайде демократите сега да оратят на тема комунизъм - демокрация. Кой строй е по-убав, по-справедлив, дава повече сигурност на личността, повече образование, повече здравеопазване, по-малко престъпност и пр.

  Коментиран от #5

 • бате жоро
  Отговор
  3 21:19  20.08.16
  ще стигнем китайските изроди по икономика, точно когато ги стигнем по население
 • елин
  Отговор
  4 21:55  20.08.16
  " Когато фактите говорят боговете мълчат " За 25-30 години (1960-1985) беше построена цялата инфрастуктуа ( хиляди заводи,фабрики , пътища, и т.н) Само Кремиковци не бихме го построили не за 25 години даже 50 години не са достатъчни сегашните условия. Забележете ни една фабрика или завод е построено известен напредък в пътищата -защото колите нали трябва да се пласират особено втора ръка источният пазар е рай за тях.

 • Колониална биологична единица
  Отговор
  5 22:22  20.08.16

  До коментар #2 от "mediator37":

  То и демокрацията не е лошо,но трябва да има пропаднали държави с продажни управляващи ,от които да крадеш.
 • Киро
  Отговор
  6 23:00  20.08.16

  До коментар #1 от "Тошибиян":

  Къв комунизъм в Китай бе, при икономиката там си е чист капитализъм! Нещо май пак не си разбрал, както обикновено! Когато беше комунизъм бяха гладни и скъсани. Сега пак са скъсани (голямата част), ама има вече и хора с много пари.

  Коментиран от #9

 • Бай Шиле
  Отговор
  7 01:26  21.08.16
  Кире,няма да те разберат..... Още им се насълзяват очите като се сетят как при социализЪма са "доили" нафтата от трактора или как са краднАли цимент и желязо от строежа за да си спретнат лятната кухня,за да има къде да си цоцат ракията......
 • onq s konq
  Отговор
  8 01:33  21.08.16
  Само тъпи комунисти могат да построят такъв мост, без да мислят че като го прасне една градушка ще му натроши стъклата тотал!

  Коментиран от #10

 • ААА
  Отговор
  9 07:07  21.08.16

  До коментар #6 от "Киро":

  В Китай нито е комунизъм нито капитализъм,а нещо средно,ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ. Големите структоро-определящи икономиката компании ,са под шапката на държавата на държавата,или Китайската ком. партия. Целта на тези компании е да захранват с възможно най-евтино произведени и преработени ресурси ,огромното количество ,фабрики и заводи. Тези фабрики и заводи имат вече база за рентабилно производство,ПРИ ЗАПЛАТА НА ОБИКНОВЕН КИТАЙСКИ РАБОТНИК 800 долара.Примерно една голяма вана с джакузи , в БГ. е около 5-6хил. в Китай същото е около 1000 лв. Подсигурено с жестоко законодателство ,за кражби ,корупция,безхаберие,безстопанственост,има и разстрел,и близките плащат куршума.
 • гост
  Отговор
  10 10:18  21.08.16

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Дали? Как може да си толкова ... ъъъ?! Единственото което може да се счупи е тъпомерът, а ти яко блъскаш. Тъп коментар. Дори не прозира някаква ирония,насмешка - просто се усеща вярата на автора в написаното. ;) И НЕ, не е класически капитализъм Кире. Доста са далече от него. Факта, че държавата не позволява 100% чужд капитал и участие, и въпреки това са ТОП икономика е красноречив.

  Коментиран от #11

 • onq s konq
  Отговор
  11 12:12  21.08.16

  До коментар #10 от "гост":

  Бе какви иронии,какви насмешки,какъв тъпомер-това което пиша си е самата реалност и точно КИТАЙСКАТА ГРАДУШКА е в основата на песента "Камъните падат",защото е по-голяма и от съветската!

Напиши коментар:


Публикувай